fredag 18 mars 2011

Titlar på manusen

Visst är det konstigt det där med titlar på manus. Ibland kommer titeln nästan i samma ögonblick som man öppnar worddokumentet första gången, och ibland får man rådbråka sin hjärna tills den blir alldeles utmattad för att försöka komma på något passande.

En titel ska ju direkt kunna fånga intresset hos den presumtiva köparen, och det får ta tid att känna efter vilken titel som passar. Nu kan ju förlaget ändå ändra titeln (om man nu skulle bli antagen), men den måste ju kunna attrahera redaktören som ska läsa manuset. När jag skickade in mitt manus till en lektör så sade hon att jag skulle komma på en annan titel än den jag hade, för den liknade titeln till en bok av Stephen King. Först kände jag mig lite kränkt över att hon hade klankat ner på min omsorgfullt utarbetade titel, men insåg sedan att hon hade rätt. Det är inte bra att ha en titel som liknar en annan boks. Man måste ha något eget, något som sticker ut och som köparen kan komma ihåg och prata om. Nu vet jag ju inte om "Prövningar" är den ultimata titeln, men det får väl visa sig.

Mitt manus "Prövningar" hade jag verkligen jättesvårt att komma på en passande titel till. Jag höll på med manuset i närmare tio år, och det tog mig ungefär lika lång tid att komma på en passande titel. Jag hade verkligen testat det mesta i titelväg på det manuset utan att någonting passade. Till slut kom jag bara på Prövningar, när jag började djupanalysera vad manuset handlar om.

Till 1700-talsmanuset har jag inte den blekaste aning om vad jag ska döpa det till. Den ligger som "Roman2" i min dator tills vidare.

Däremot mitt deckarmanus! Där kom titeln till mig nästan på en gång, och jag är riktigt nöjd över titeln (som är hemlig ännu för att inte avslöja allt för mycket).

Nu ska jag fortsätta skriva min deckare, och se ut på SNÖN som plötsligt kom från ingenstans! Gaaahhhhh! Gå och dö nu vinterj*vel!! Jag är heligt trött på dig. Grrr...

5 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Ja, var kom all snön ifrån? Jag var nyss ute och stod på öronen eftersom det är halt under täcket.

Jag har ingen titel på mitt projekt, men det kommer väl.

Författarvisionären Ebba sa...

Vad lustigt att du tog upp det här med titlar - det är vad jag själv tänkt skriva om på min blogg idag:-) För det är häftigt att man kan ändra sig fast man är dödssäker på att man har valt den rätta titeln. /kram

Ninas skrivarlya sa...

Nilla: Jamen eller hur! Blir man trött eller blir man trött?! Suck. Hoppas du inte slog dig då när du trillade.

Ja, titeln kommer nog till dig, förr eller senare. :)

Ebba: Ja du ser, två själar en tanke. :) /Kram

Katarina sa...

Jag har samma problem, jag är faktiskt värdelös när det kommer till titlar. Det enda fall då jag har kommit på en perfekt titel (jag har faktiskt TVÅ tänkbara att välja mellan) är till ett manus till ett slags spänningsroman. Är det lättare med spänningsromaner än tex romance- el dyl? Det känns som om det mesta jag kommer på redan är upptaget. Och även fast det inte finns något copyright på titlar (efter vad jag har förstått) så känns det ju lite fantasilöst att sno någons titel.

Ninas skrivarlya sa...

Katarina: Förhoppningsvis så är det väl så att förlaget kan komma på en bra titel om man själv stångar huvudet i väggen. Det är det jag hoppas på. ;) Jag vet inte om det skulle vara enklare till en spänningsroman än en romance, men det är en intressant fundering du har! Verkligen! Ska klura vidare på den. :)