tisdag 18 september 2012

Sushi på japanska

Dotterns bästis är halvjapanska och kan därmed det här med att äta med pinnar och hur man äter sushi. Vi pratade kring det ett tag häromdagen hur vi äter sushi och hur man äter sushi i Japan. Vi sade att nästa gång vi äter sushi så skulle hon få komma hit och visa oss hur man äter på riktigt.

Idag var dagen D. Hon kom hit, redo att lära oss hur man äter. Vi är ju vana att doppa ner hela biten i sojan (blandat med wasabi), låta riset suga upp soja, och sedan äta. Helt fel fick vi lära oss. I Japan skulle man skratta ihjäl sig om man såg oss äta så. Man tar av fisken från riset, doppar ovansidan av fisken i sojan/wasabin, lägger tillbaka fisken på riset och äter. Man ska inte ha någon soja på riset alls, då tar man bort den goda smaken. Rullar ska man bara doppa ena kanten försiktigt i sojan. Bitar med tex avocado som har sjögräs runt om och man inte kan ta bort, vänder man på hela biten och doppar ovansidan av tex avocadon i sojan innan man äter.

Ingefäran äter man inte bitarna som jag har lärt mig, de äter man mellan varje bit.

Det var lektion 1.0 i konsten att äta Sushi. Vi fick också lära oss att på Japanska heter sushi: "O-sushi", där "O" står för att man hedrar den som gjort maten. Den är ju ett hantverk som ska uppskattas av den som ska äta den.
Hello Kitty sushi. Jättegulligt. Men tyvärr inte den sushi vi åt idag... :)

Tänk vad man får lära sig mycket spännande saker!

2 kommentarer:

Annika sa...

Det är aldrig försent att lära. Gör om, gör rätt. :) Kram kram

Ninas skrivarlya sa...

Annika: Helt rätt! :D Kram!