måndag 9 maj 2011

Svedd av Sandra Gustafsson


Svedd är Sandras andra bok. Den första var en självbiografi, Maskrosungen, om hur det var att växa upp med en psykiskt sjuk mamma och en alkoholiserad pappa. Svedd är hennes första skönlitterära bok.

Handling (kopierad från adlibris.se):
Helena är inspärrad. Hon har gått över gränsen, men vad är det hon har gjort? En gång i veckan får Helena träffa en psykolog och i samtalen med honom rullas sanningen upp bit för bit. Under flera år hade hon ett förhållande med en man som gav henne mod att leva, trots de mörka hemligheter hon bar på. Men hon var alltid "den andra kvinnan" och till sist rasade Helenas sköra värld samman. Vi får möta Helena i skärvor: samtalen med psykologen varvas med återblickar till barndomen och Helenas inre samtal med sitt livs kärlek. Berättelsen är full av nerv och spänningen stiger med insikten om vem Helena egentligen är. "Svedd" är en psykologisk spänningsroman som insiktsfullt skildrar en trasig människas desperata försök att skapa ett liv värt att leva.

Mitt omdöme:
Den här boken var jobbig att läsa. Jobbig för att insikten om vem Helena är och vad hon gjort kryper fram sakta, sakta genom boken och det är ingen trevlig läsning. Den här boken går inte att sträckläsa, utan måste tas i portioner, annars blir det för obehagligt.

Sandra skildrar väldigt väl Helenas uppväxt och vem hon är och hur hon resonerar kring vissa saker, och man förstår att det här är en oerhört trasig kvinna som man trots allt ömmar för. Särskilt det oälskade barnet Helena, som är osynlig för mamman, men synlig för pappan på ett riktigt otäckt sätt. Dock kryper hon aldrig helt under skinnet på mig, även om hon är på god väg.

Rekommenderas!

Betyg: 4 av 5

Inga kommentarer: