onsdag 18 maj 2011

Mellan hägg och syrén

Bild lånad från nätet

Det här är den absolut mest underbara perioden på hela året, just mellan hägg och syrén. Jag njuter av varje andetag och känner hur livsandarna spritter i mig. Jag njuter av den ljusa grönskan ute som berättar att hela sommaren ligger framför mig, och försommarblommorna som vaknar upp ur den solvarma jorden sprider sin färgprakt omkring sig ackompanjerat av fåglarnas glada kvitter. Många känner av vårdepressioner den här tiden, men jag är tvärtom. Jag bara fullkomligt älskar den här tiden på året. Jag lever upp och mår så bra, och dagar som idag kan inget få mig ur balans (utom refuseringar möjligtvis).

Ursprunget till uttrycket mellan hägg och syrén kommer här (kopierat från språkrådet):

Uttrycket mellan hägg och syren sägs första gången ha använts av en skomakare som tog semester på försommaren och satte upp en skylt med texten ”Stängt mellan hägg och syren”. Det ska sannolikt uttolkas som perioden mellan det att häggen respektive syrenerna slagit ut. Den perioden kan av klimatskäl förstås skilja sig en del över landet, men det refererar normalt till en kort period under försommaren (den stackars skomakaren kunde förmodligen inte unna sig någon längre semester). Teorierna om uttryckets ursprung – och upphovsman – är många, men ingen av teorierna har kunnat beläggas. Många anser dock att uttrycket varit vanligt bland just skomakare.

Det är ju en helt makalöst underbar period på året så visst förstår man att de ville vara lediga då.

4 kommentarer:

Maria Engelwinge sa...

Så fint skrivet. Jag är precis som du - nu njuter jag och lever upp. Sommaren med sol, bad, grillning och varma kvällar har man framför sig och vintern är långt borta. Det är då jag brukar bli deprimerad. Kan man få gå i ide från januari till april tack? ;)
Kramar!

Annika sa...

Underbart! Också min bästa tid är nu. Jag lever fullt ut varje dag - jag njuter.
Kram i den bästa tiden!

Författarvisionären Ebba sa...

Njutningsfullt och vackert - sant så är det nu.
Våren är fantastisk när allt vaknar till liv som legat i snöns förrådshus ...
Kram

Anneli sa...

Det är verkligen en underbar livgivande tid just nu. Man önskar att man kunde stoppa tiden en stund för att hinna njuta fullt ut.
Kramar!