torsdag 26 maj 2011

Det här med titlar igen...


Jag blir inte klok på det där med titlar på manusen. En del titlar bara kommer till en direkt när man öppnar word-dokumentet för att börja skriva, medan andra håller sig dolda desto längre. Titeln till mitt deckarmanus kom verkligen som en blixt från klar himmel när jag började skriva, och det var så klockrent så OM det någon gång blir antaget och förlaget vill ändra titeln så kommer jag att säga ifrån på skarpen.

Däremot titeln på min roman 2 är höljd i desto mer dunkel. Jag har inte ens ett arbetsnamn på romanen, utan den heter kort och gott "Roman 2". Jag har inte den blekaste aning om vad den ska heta, utan jag hoppas att det kommer när den börjar bli klar eller när jag redigerar, för jag vill ju ha en titel när jag skickar in manuset till förlagen. Det ser ju lite konstigt ut att skicka in en roman som bara heter "Roman 2" ...

7 kommentarer:

Anneli sa...

Jag håller med dig. En titel är viktig. Den ska ju säga en hel del om vad boken handlar om. Hoppas att du hittar någon som passar snart, det börjar ju närma sig slutet :)
Lycka till, både med skrivandet och att hitta en titel!
Kram!

Katarina sa...

I KNOW!!! jag har samma problem. Skrev en slags spänningsroman och där kom titeln som en blixt från klar himmel, men nu är det desto trögare. Jag hade ett namn för min pågående roman, men sedan, efter en tid, tyckte jag inte att det lät så bra, så nu när jag är i revision-fasen hittade jag på ett annat, åtminstone ett arbetsnamn, men jag vet inte ifall det duger... Det är svårt med namn, särskilt om man skriver om kärlek, för allt känns så använt och cliche-artat. hoppas du kommer på något snart. Är det 1700-talsromanen vi pratar om?

Författarvisionären Ebba sa...

Här ska jag kanske inte uttala mig - jag som varit så säker på mina titlar, men har ju ändrat senare.
Men det tror jag inte gör något - det är en process.
Endera dagen dyker titeln upp. Ett bra sätt är att utgå från en titel som redan finns (om den stämmer med innehållet i ens eget manus) och sedan söka efter synonymer. När de väl är funna brukar det hända saker i synapserna och man kommer på något helt annat när tankar frigjorts.
Kram

Vargen sa...

Jag har precis samma problem med min story. För det första vet jag inte om det blir en roman eller novell, och för det andra så vill ingen titel visa sej. Inte än ialla fall. Dock är jag rätt nöjd med arbetsnamnet än så länge, det kanske blir en del av titeln senare. Man vet aldrig :)

Hanna sa...

Jag måste ha ett arbetsnamn, annars kan jag inte arbeta. Det kan vara en titel som ger mig styrka, eller som andas vad texten handlar om. Gör inte som jag gjorde dock: Skickade iväg till förlag med arbetsnamnet. Jag misstänker starkt att det var en bidragande faktor till refusering. Det var en elak titel. Hehe, mycket elak...

Åsa Hellberg sa...

Jag tror att det kommer till dig under resans gång.

Ninas skrivarlya sa...

Anneli: Ja, det är ju precis det, en titel ska ju spegla innehållet, men jag tycker inget passar. Allt låter fånigt. ;) Nåja, så småningom så borde det komma. Det måste.
Kram

Katarina: Ja exakt, allt känns så slitet och kliché-igt så jag får gåshud bara jag tänker tanken. Det är mitt 1700-talsmanus jag tänker på, ja. :) Få se var det mynnar ut i slutänden...

Ebba: Ja, det var en bra tanke. Du är alltid så klok, Ebba!
Kram!

Vargen: Vi får hoppas att en titel kommer snart till oss båda. Det är jobbigt tycker jag att inte ha ett arbetsnamn ens...

Hanna: Haha, lovar. Ska hitta på en bra titel tills dess. Men jag har inte ens ett arbetsnamn och det stör mig oerhört... Men du vill inte avslöja vad det var för arbetsnamn du hade? *nyfiken* ;)

Åsa: Tack, vi får hoppas det. :)