onsdag 11 maj 2011

Kautschuk


Idag satt jag och skrev på min deckare, och då skrev jag om ett söndersmulat suddgummi. Jag slutade plötsligt skriva och började tänka på barndomens suddgummin. När jag gick i skolan hette det inte suddgummi, det hette kautschuk (uttalas kaschuk). Ingen skolelev idag vet väl vad kautschuk är. Frågade just min dotter om hon visste vad det var och hon svarade: Nä, vad är det?

Är det bara jag som är så gammal att jag minns att sudden hette kautschuk, eller är det någon fler? Jag minns den där speciella doften från dem när man suddade...När slutade man med dem förresten? Numera är ju suddarna i plast till skillnad från våra dagars sudd som innehöll mjölksaften från kautschukträdet. Mjölksaften kallas också för latex... (källa: wikipedia)

Sådärja. Nu har blivande fröken här haft en lektion i latexbrallans ursprung. Nej, kautschuken var det ju. Kautschuken...

11 kommentarer:

Författarvisionären Ebba sa...

Klart jag minns:-) Vi hade pennförlängare i hårdplast i olika färger - jag gillade den gröna bäst. Längden på pennförlängaren var precis lagom att sätta i munnen och ha den tvärs över tungan, på insidan av kinderna:-)
Kram

Anonym sa...

Ja men självklart! Maken kände inte till det... konstig människa - född på 80-talet... ja du vet ;-D hihi

/Juniphé

Tina sa...

Jag tror det enbart hette så norröver. Jag kommer ihåg när jag hörde mina kusiner säga detta och jag fattade nada! - och det var ändå waaaaay back in the 80's! ;-)

Anneli sa...

Jag hade inte hört det innan jag träffade maken med familj. Fast jag är tillräckligt gammal :) Kanske är det som Tina tror, att ordet kommer från norr. Själv växte jag upp i söder.
Kram!

Lotta, Västerås sa...

Jag har inte hört "Kautschuk" innan. På min tid så var sudden gröna med röd rand i...om jag inte minns helt galet.

Den hade samma form som det här "suddet"

Pennförlängarna kommer jag också ihåg. Även en plast/gummigrej för att göra pennan tjockare. En 3-kantig avlång sak som man satte där man hade tummen och pekfingret när man skrev.

*S* Vet inte om ni hängde med där i min beskrivning. Vet ni vad jag menar för nåt ?

Annelie sa...

Jag är stockholmare och 80-talist och har stenkoll på kautschuken! :)

Ninas skrivarlya sa...

Ebba: Ja just ja, pennförlängarna! De kommer jag ihåg. Våra var svarta. Vi hade ingen annan färg. att ha dem i munnen testade jag aldrig. ;)
Kram

juniphé: ;)

Tina: Alltså nu talar vi sjuttiotal här. Ännu äldre. ;)

Anneli: Vad intressant att det kanske bara fanns uppe i norrland?!

Lotta: Jo, jag ville egentligen ha en bild på den gröna sudden med röd rand i, men hittade ingen bra på google. Då fick det blir den näst bästa. ;)
Den där trekantiga saken hade inte vi, men jag vet vad du menar. :)

Annelie: Härligt! Då är det inte bara ett norrlandsfenomen då. ;)

Tina sa...

Kusinerna är födda på 60-talet! ;-)

Ninas skrivarlya sa...

Tina: Ja' me'! ;)))

stort och smått sa...

Hur gammal är du??!! ;))
Grattis i förskott, om jag glömmer.

stort och smått sa...

Och vilken header! Utlåtandet!!! Wow!!!