tisdag 2 november 2010

Att skriva en barnbok...


... är inte lätt minsann har jag fått erfara nu. Det är så lätt att sväva iväg med orden när man är van att skriva vuxenromaner, så det där med att begränsa sig det får jag verkligen öva på nu. Det är verkligen svårare än man tror. Många tror nog att det är en baggis att skriva en barnbok, men när man själv sitter där med sin perfekta barnboksidé och ska försöka få ner den i datorn så inser man hur grymt svårt det är egentligen.

Det ska ju bli en bilderbok, och jag måste verkligen läsa högt för mig själv för att kolla så det låter realistiskt. Förstår ett litet barn det här? Vid minsta tveksamhet: gör om gör rätt. Jag har nu gjort klart 9 av de 12 uppslagen, så nu är det bara de 3 sista som ska göras rätt. Eller egentligen är de inte sista i den meningen att de ligger på slutet, för de två sista uppslagen är klara. Jag menar egentligen de sista för mig, fast de ligger i slutet utan att vara sist... Äsch, ni förstår vad jag menar. Väl?

7 kommentarer:

Anonym sa...

hi hi jo jag fattar! Förstår att det är svårt att skriva för barn. Dels måste det vara begripligt för dem, och sen är det säkert inte enkelt att sätta sig in i deras tankar, vad tycker de egentligen om?

Annelie sa...

Vilken ålder skriver du för? Jag hade stora problem i början med att hitta rätt tilltal, dvs. ett språk som passar barn upp till tre år i mitt fall.

Ninas skrivarlya sa...

Karina: Ja exakt, det är en hel vetenskap känns det som. Ett helt nytt område att utforska. Det här manuset var en berättelse jag berättade för min dotter när hon var liten och hon älskade den. Då får jag bara hoppas att det finns fler än hon som gillar den. :)

Annelie: Det är samma för mig; barn upp till tre år är det tänkt för.

Annelie sa...

Kul att vi har samma målgrupp. Det är verkligen svårt att få till en bra berättelse med få, begripliga ord. Lycka till!

Ninas skrivarlya sa...

Annelie: Ja verkligen, och jag har haft nytta av den där länken du skickade för ett tag sedan. :)

Tack för lyckönskningar. :)

Cina sa...

Förstår precis vad du menar! ;) Både med uppslagen och att det är svårt att skriva barnböcker.

Anneli sa...

Vad spännande! Jag får lust at ta tag i min barnbok igen också :)
Lycka till med fortsättningen!