måndag 15 november 2010

Nya smakupplevelser


Makens 40-årsfest blev riktigt lyckad. Vi åt massor med mat, drack vin och satt och skrattade till långt in på natten. Vi hade flera tonåringar med oss och de satt med oss och pratade och skrattade istället för att göra annat. Bara det tycker jag är så härligt, att alla kan vara med på en fest, från gammal till ung.

Temat på festen var "Tornedalen" och vi måste ju förstås skruva till det lite och driva lite med myterna om norrlänningar. En myt är ju att alla norrlänningar dricker HB (hembränt), och därför blandade vi till en fördrink som skulle vara klar i färgen när man hällde upp den (vodka mandarin och vodka vanilj, Cointreau, sockerdricka och pressad lime). Självklart ur en dunk där vi skrev HB.

Till buffén hade vi sedan mat från Norrland som makens systers kille fixat. Vi hade:
*Tjälknöl på älg
*Rökt sik
*Rökt lax
*Ugnsstekt sik
*Stekt ripa i gräddsås
*Stekt orre i gräddsås
Allt detta hade han själv fiskat eller jagat (med hjälp).

Till detta hade vi sallad och potatissallad. Det var så gott så vi höll på att äta ihjäl oss! Rökt sik är bland det godaste jag vet. Orre och ripa hade jag inte ätit tidigare så det var en ny och fantastisk erfarenhet.

Dagen efter hade vi suovas till lunch. Suovas är rökt renkött som man steker i tunna strimlor, lägger i pitabröd med grönsaker och orientdressing. Ungefär som en norrländsk kebab. Det är så galet gott. Dessutom kom köttet från den här killens pappas renflock, så det var ju riktigt bra kött.

Det var så kul, för en av tonåringarna hade inte ätit något av de här nya rätterna tidigare, och han tyckte att allt var så himla gott. Då känns det kul när maten blir uppskattad.

Idag åt maken och jag resterna av den ugnsstekta siken på knäckemacka till middag. I think i died and came to heaven...

4 kommentarer:

Annelie sa...

Åh, nu vattnas det ordentligt i munnen. Låter underbart gott!

Ninas skrivarlya sa...

Annelie: Det VAR gott. Överjordiskt gott. :)

Anneli sa...

Det låter helt galet gott :)

Lotta, Västerås sa...

Jag kan intyga att det var superduper gottit !!! *ler*