måndag 22 november 2010

Skrivtips

Denise Rudberg och Martina Haag avslutade gårdagen med att berätta om sina bästa skrivtips eftersom det ändå fanns några författaraspiranter därinne. Who? Me? Naaaaaw... ;)

Tyvärr kom jag inte ihåg att skriva upp dem, men jag ska se om jag kan vaska fram dem ur minnet.

BlogBooster-The most productive way for mobile blogging. BlogBooster is a multi-service blog editor for iPhone, Android, WebOs and your desktop

*Sitt ner på stolen - det är enda sättet att få någonting gjort. Inte genom att sätta på tvätten, diskmaskinen osv, utan rumpan på stolen.

*Avsätt speciella tider på dagen då man ska jobba med manuset. Bara det. Stäng av telefon, dator, allt som kan distrahera. Gå inte ifrån datorn under den avsatta tiden. Var hård mot dig själv. Har man skrivkramp så blir det till slut att man skriver bara för att få tiden att gå och till slut har det löst sig.

*Gå/spring ute i friska luften för att rensa hjärnan och få inspiration

*Lyssna gärna på musik (om man vill). Helst ordlös musik (klassisk) så man kan bara lyssna på musiken i sig och koncentrera sig på sina egna ord.

*Ett jättebra tips som Martina gav var ett som hon fått från Jan Guillou: sluta mitt i! Alltså när man ska sluta för dagen, sluta mitt i en händelse eller en mening. Det är betydligt enklare att ta upp tråden och fortsätta mitt i ett gräl, än tex en mening som slutar med: "Så stängde han dörren och gick ut."

*Denise gav ett tips också att avsätta en natt "from hell" då man bara sitter och skriver koncentrerat en hel natt. Man får massor skrivet då inget annat pockar på under natten ändå.

*Skicka det färdiga manuset till flera förlag, inte bara ett. Dels pga tidsaspekten: ska man skicka till ett förlag i taget så tar det ju evigheter innan man får någon respons. Dels för att om man skulle ha turen att flera förlag vill ha manuset så ska man spela ut dem mot varandra eftersom förskottet är så pass lågt ändå till en debutant.

Hm... de gav fler tips, men jag kommer inte ihåg vad de sade nu. Jag får uppdatera om jag kommer på fler tips. Men de där tycker jag var viktigast att komma ihåg.

8 kommentarer:

stort och smått sa...

Tack!
Väldigt bra tips. Det där med att sitta ner.... inte sätta på tvätt eller dammsuga. Det ligger något i det tror jag.... =)
Shit. Ska nog skriva lite idag! Måste måla lite först bara. Har lite beställningar och det är fantastiskt kul också!

My Myself and I sa...

Förhoppningsvis kommer min inspirationsbok ut innan jul, som förhoppningsvis ska få pennan att glöda :)

Ninas skrivarlya sa...

Stort och smått: Ja det är faktiskt det jag har mest problem med också. Det är så lätt att tänka "det går fort, jagskabara..." och så har en timme gått till annat.

Kul med dina kort! De är så himla fina.

My myself and I: Vad spännande, den ser jag fram emot! Flagga för när den är ute till försäljning. :)

Anonym sa...

Bra tips!

Jessika sa...

Halloj!
Jessika här ifrån Readtreaten.(vi satt mittemot varandra på första dagens välkomstlunch).
Ja,visst har vi haft kul? kände mig så inspirerad när jag åkte därifrån och det var många bra tips vi fick!
Vad roligt att du också bloggar!
Ha det bra!
/Jessika

Anneli sa...

Tack för att du förmedlar bra tips! En natt from hell skulle passa mig utmärkt då och då. Det gäller bara att kunna få sova ut dagen efter :)

Jag hoppas kunna vara med på retreat i vår. Det låter fantastiskt trevligt. Vet du när och var det är planerat till?

Perny sa...

Att sluta mitt i kanske är något för mig för jag kan ha riktigt svårt ibland att sätta mig igen. Jag har funderat på det där med att ha en hel natt för att inte bli störd men jag tror inte på det. Jag är nämligen inte människa efter midnatt längre så jag tror inte att jag skulle få så mycket gjort då.

Tack för tipsen.

Hoppas du hade det bra bland alla spöken (ryktena om sådan har gått på internet)

Ninas skrivarlya sa...

Karina författar: Ja det var verkligen bra och nyttiga tips. :)

Jessika: Har svarat i din blogg. Välkommen hit förresten. :)

Anneli: Ja jag tror också att en natt from hell skulle passa mig också så småningom. Inte just nu kanske. :)

Inget är bestämt helt säkert när nästa Readtreat blir, men preliminärt någon gång i vår, typ mars/april. Vi får hålla utkik.

Perny: Jag är nattuggla och skulle inte ha några egentliga problem att sitta uppe en hel natt. Har jobbat nätter i många år också så det gör väl sitt till.

Jodå, spöken fanns det. Ska blogga om det nu.