lördag 2 juni 2012

Manusstrukturen

God morgon på er. Hoppas alla sovit gott. Det gjorde jag ända till kl 7.20 då sonen vaknade.

Idag är det riktigt busväder ute. 5 plusgrader (!), surregn och blåst. Rena höstkänslan. Burr. Tur jag ska vara inne hela dagen och bara ta det lugnt. Det lär bli lite skrivande idag, eller snarare att jag ska strukturera klart mitt manus innan jag fortsätter och skriver lite mer. Det känns skönt att få en överskådlig struktur över manuset, och få fatt i de lösa trådarna och synliggöra dem så jag inte glömmer bort dem.

Hur gör jag den här strukturen då? Jo, jag gör ett exceldokument som jag delar in i 7 kolumner; Plats, Huvudpersoner, Tidsperiod, Kapitel, Innehåll, Sidantal och slutligen Saker att kolla upp. Sedan gör jag en vågrät kolumn för varje kapitel och skriver in var personerna befinner sig, vad som händer, vilka som är med, någon tråd som är lös eller något annat jag måste kolla, hur många sidor kapitlet är och i vilken tidsperiod de befinner sig. Då blir det genast mycket lättare att hålla koll. Dessutom färgkodar jag plats och tidsperiod eftersom de befinner sig på olika platser, och dessutom sträcker sig handlingen över några år, så det blir enklare att se överskådligt var de befinner sig i plats och tid.
Översikt med färgkodning

Detalj

Mitt förra manus hade jag ingen struktur alls när jag skrev, utan jag skrev upp saker på lappar och ett lösblad. Jag kände att jag inte fick ihop det ordentligt på det här sättet, så nu har jag kommit på ett sätt som förhoppningsvis ska fungera. Jag får prova mig fram helt enkelt. Funkar det inte får jag hitta på något annat.

10 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Jag tror att ni som skriver historiskt behöver mer "struktur" än jag (som har väldigt lite av den varan.)

Jag behöver mer hålla reda på vad jag redan har berättat, och det skriver jag ned i en skrivbok. Ju oftare jag skriver desto lättare är det. Går det lång tid emellan (som nu) har jag glömt väldigt mycket och måste gå tillbaka i texten vilket jag helst vill undvika ...

Hanna Lans sa...

Här i Gbg har vi underbart väder! Något kallt, men soligt och härligt i lä. Snart kilar jag iväg på bröllop. Hoppas du får en fin lördag!

Ninas skrivarlya sa...

Åsa: Ja det kanske är så att man måste hålla mer ordning om man skriver historiskt, men jag är en virrpanna så även om jag skulle skriva en samtida roman så skulle jag nog behöva ha en struktur för att hålla ordning på mig själv.

Hanna: Lyckos er. Både med regn och bröllop. Hoppas detsamma för er!

Kati sa...

Håller med. Allt blir så mycket lättare om man har något slags struktur att falla tillbaks på.

Ninas skrivarlya sa...

Kati: Visst är det så (har jag sent omsider upptäckt). Huvudsaken är att alla har den struktur som passar en bäst, oavsett vilken det är.

Anonym sa...

Jag blev väldigt glad över detta inlägg. Jag vill gärna ha ordning så man kan leta rätt på olika saker, men jag vill inte ha det utanför datorn i form av lösblad, post-itlappar m.m. Ja, en skrivbok med allt möjligt har jag ju men själva strukturen lättordnad och översiktlig på datorn vore något för mig. Så jag tackar för det "braiga" tipset.

Så hoppas jag du får en fin lördagkväll. Jag har samma väder som du; kallt, regn och blåst.

Ninas skrivarlya sa...

Helena: Vad glad jag blir att du uppskattade inlägget! Hoppas du kan få nytta av den här strukturen. ag hade tänkt att på blad 2 ska jag skriva in karaktärerna och deras kännetecken. Då har jag allt samlat på ett och samma ställe.

Hoppas du får en fin lördagkväll du med, trots vädret.

MalinC sa...

Smart!
Jag inser att ju mer jag skriver, desto mindre koll har jag på namn, platser och aktiviteter... Måste definitivt göra det här!!
Fin blogg förresten!

Anonym sa...

Vilket bra inlägg!! Nu fattar jag hur man kan göra en bra översikt över tidsperioder och vad de olika karaktärerna har för sig. Jag behöver det inte just nu men absolut i framtiden. Så enkelt :) utan något krångligt program som tar flera dagar att sätta sig in i. TACK!

Ninas skrivarlya sa...

Malin C: Tack för berömmet. Och vad roligt att du uppskattar mitt tips. Det gläder mig.

Carola Strömstedt: Varsågod! Jag blir verkligen glad över att du tyckte det var ett bra tips. Hoppas det kommer till användning.