onsdag 6 juni 2012

Varför firas nationaldagen?

Det är uppenbarligen få som vet varför vi firar vår nationaldag. Det tycker jag är tråkigt. Se bara på amerikanerna, de vet exakt varför de firar fjärde juli. Jag tror också att norrmännen är mer bevandrade i sin historia också för att kunna varför de firar "syttende mai". Varför har vi så dålig kunskap om vår egen historia? Jag som historieintresserad tycker att det är viktigt att vi har kunskap om vår historia för att kunna förstå vår nutid.

För de som inte vet så firar vi svenska nationaldagen av två anledningar:
1. Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523.
2. 1809 års regeringsform antogs den 6 juni (nuvarande regeringsform antogs 6 juni 1974).

Hittade en intressant länk på Twitter där man intervjuar politiker om deras kunskaper om varför vi firar vår nationaldag. Ganska tragisk läsning tycker jag. Vi måste bli bättre på att undervisa i skolan varför vi firar vår nationaldag, det tycker jag hör till allmänbildningen.

6 kommentarer:

Helena Milton sa...

Bra att du skriver om det. Tror att inte särskilt många brytt sig förrän dagen blev helgdag. Intresset för dagen verkar i alla fall ha fått ett uppsving i och med det.

Tina sa...

Inte så konstigt att man inte vet då vi inte hade någon nationaldag förut. Plötsligt hade Sverige en dag bara där det förut bara var Svenska Flaggans Dag.
Men intressant att få en historielektion :-)

Ninas skrivarlya sa...

Helena: Ja, jag tror också att det blir mer och mer intresse i och med att dagen numera är en nationaldag och inte bara "Svenska flaggans dag".

Tina: Jag tror också att det blir mer och mer intresse för vår nationaldag. Jag minns ju "Svenska flaggans dag" från ungdomen... Kul att få ge en lektion här också. :D

MalinC sa...

Håller med om att det är lite konstigt att man firar en dag man inte riktigt vet varför man firar...
Frågan är väl om folk vet varför vi firar jul och påsk??? ; )

nillas liv på pinnen sa...

Måste säga att USA's och Norges anledningar är pyttelite roligare. 'Regeringsformen antogs' låter inte lika upphetsande.

Ninas skrivarlya sa...

MalinC: Förmodligen inte. Än mindre varför vi firar pingst... :)

Nilla: Menar du att regeringsformen inte är en rolig anledning att fira? hihi... Håller med, det är en aning torrt. Men vad ska vi göra när vi inte har så mycket att komma med. :)