fredag 9 september 2011

Lien går varm i manuset

Jag kapar för fullt i manuset. Bort med onödiga kapitel som ändå inte tillför någonting väsentligt, och ord och meningar ändras. Ibland undrar jag om det verkligen är rätt att ta bort ett helt kapitel, och visst svider det lite i bröstet när jag vet hur mycket arbete som ligger bakom. Men är det stora stycken som tas bort (typ ett helt kapitel) så lägger jag det i ett dokument som jag kallar "urklipp". Där får det ligga ifall jag skulle vilja lägga in det någon annan stans eller skulle vilja använda mig av något i det urklippet. Hittills har jag inte behövt använda mig av något, utan manuset blir luftigare och bättre utan dem.

Från min allra första version av manuset till det som jag arbetar med nu har det till dags dato försvunnit 43 000 ord. 43 000 ord! Nästan 200 000 tecken är borttagna. Otroligt mycket egentligen när man tänker efter. Nu sitter jag förvisso och skriver till ett nytt kapitel, men fler ord lär det bli som ryker innan det är klart.

Nu är det fredag kväll och dottern och jag ska ha lite fredagsmys om en stund när den übertrötte sonen lagt sig.

5 kommentarer:

Katarina sa...

heja di!! Jag vet inte om jag skulle klara av att ta bort så mycket som 43K! :o okey, när jag skrev om hela det första utkastet rök det mesta och nytt kom till, men i slutändan blev det iaf 94K ord från de 85K jag hade i början. Nu har jag skrivit ut hela och idag lämnade jag det till en betrodd läsare, scary! Få se vad hon säger! Sedan är det väl bara att skicka in... fast vis av förra gången ska jag nog vänta lite så det inte blir samma visa som sist: "Vi fick in väldigt mycket manus efter sommaren, så därför har det tagit lite längre tid..." Vad tror du om mid-oktober?? Våra manus kanske möts någonstans där i högarna på förlagen? ;))

Författarvisionären Ebba sa...

Tänk ändå att man kommer dit - efter en tid när manuset legat orört. Men det är så manuset blir starkare och tydligare och rakare.
Vifta med lien så länge den behövs. All lycka & Kram

Ninas skrivarlya sa...

Katarina: Jag hade rätt många ord från början att arbeta med om man säger så. ;) Mitt första utkast av manuset var på 132 000 ord, så att kapa bort 43 000 är bara bra. :) Mid-oktober blir nog bra, det är nog ungefär där jag kommer att landa också.

Ebba: Tack så mycket. Ja, jag tycker att manuset blir mycket tydligare och mer läsvänligt nu när lien fått gå fram och kapa bort saker som inte tillför något.
Kram

Katarina sa...

132?? Holy Moly! :o

Åsa Hellberg sa...

Det är ju en halv bok:)