tisdag 4 januari 2011

Trilogin av Catharina Ingelman-SundbergDå kommer mitt omdöme om den här trilogin som jag slutligen läste klart igår kväll. Kort sammanfattat så handlar de om Anne Persdotter som bor i Stockholm på 1300-talets slut. Jag orkar inte skriva vad de handlar om så jag tjuvar "baksidestexterna" från adlibris.

Brännmärkt:
År 1391 seglar den unga borgarhustrun Anne från Lübeck till sin barndomsstad Stockholm. Hon väntar sitt första barn och hoppas börja ett nytt liv tillsammans med sin make.

Drömmarna slås i spillror när ett våldsamt oväder blåser upp och det gamla hansaskeppet förliser. Som enda överlevande räddas Anne i land i skärgården av ett fiskarpar. Snart inser hon att hon svävar i livsfara och lyckas fly in till staden. Där föder hon en dotter, men får förtvivlad beskedet att flickan inte klarat sig.

Utan familj och med alla sina ägodelar liggande på havets botten måste nu Anne bygga upp en egen tillvaro. Stockholm är en osäker plats för en ensam kvinna, Anne tvingas hela tiden vara på sin vakt. Men hon låter sig inte kuvas, hennes vilja är stark. Och hon möter två män som bägge kommer att få ett avgörande inflytande på hennes öde.

Förföljd:
Året är 1392. Den unga änkan Anne driver framgångsrikt det handelshus där hon tidigare var anställd. Samtidigt sprider sig skräcken i Stockholm. Vitaliebröderna, sjörövarna från Östersjön, styr staden. Och de är ute efter Anne och hennes tillgångar.

Med fara för livet lyckas hon fly, och tillsammans med sin lilla dotter slår hon sig ned i sin gamla hemstad Lübeck. Men snart tvingas hon inse att inte heller här kan hon vara trygg. Hon förs ut på långväga äventyr över haven, och gång på gång sätts hennes list och starka vilja på prov.

Befriad:
Året är 1395. I det medeltida Stockholm slåss tyskar, danskar och svenskar om makten, och ute på havet härjar vitaliebröderna, Östersjöns pirater. Trots de svåra tiderna driver Anne Persdotter framgångsrikt sitt handelshus. Men när den tyska Hansan tvingar henne att överge det, måste hon ta sig till Bergslagen för att kunna försörja sig och sina barn.

Där träffar hon den italienske köpmannen Leonardo, en man olik alla andra hon mött. Han har slutit ett avtal med drottning Margareta om att sälja en last värdefull koppar, och han ber Anne att bli hans kompanjon på en handelsresa till Venedig och Konstantinopel. Anne tvekar, men efter en rad dramatiska händelser beslutar hon sig för att följa med honom.

Det blir en farofylld färd. Skeppet kapas av den fruktade sjörövaren Klaus Störtebeker, och när striden är över tas Anne tillfånga och förs till vitaliebrödernas borg på Gotland. Störtebeker är en kraftfull och karismatisk man, och Anne inleder ett farligt spel för att få honom på sin sida. Hon har en plan och hon måste använda all sin list och viljestyrka för att kunna sätta den i verket. Hela tiden drivs hon av en längtan efter kärlek, och hoppet om att kunna skapa en framtid för sig och barnen.


Mitt omdöme:
Det kunde ha blivit SÅ bra. Författaren är kunnig och har verkligen gjort sin research, och upplägget till storyn är fantastiskt. Som gjort för en succé. MEN! Succén uteblir, och jag som den historienörd jag är blir så grymt besviken. Det blir så oerhört tjatigt efter ett tag att hon kastar sig i armarna på varje karl som kommer i hennes närhet och alla faller som furor för henne. Dessutom blir det väldigt förutsägbart att så fort hon klarat sig ur en knipa så vet man att nästa händelse innebär en ny knipa som hon givetvis klarar sig ur. Det blir dessutom så trist att läsa om alla dessa stereotyper av medeltidens machomän som givetvis inte lyssnar på den kloka Anne utan bara skrattar åt henne och dessemellan åtrår henne. Det finns förstås undantag, men dessa män är alltför vanliga för att det ska bli intressant. Författaren kunde gott ha gjort livet lite enklare för Anne då och då istället för dessa eviga problem som staplas upp så det slutligen står en i halsen och man orkar knappt läsa vidare för man vet vad som väntar... Det räcker ju till en bok, men tre?! Gissa hur less man är när man tröskar igenom tredje boken med alla problem och alla män som åtrår Anne och hon lägger upp sig för dem i sitt sökande efter kärlek...

Summering med 3 ord: Förutsägbar och tjatig.

Betyg: 2 av 5

8 kommentarer:

Anders sa...

Det var inte snällt :)
Men då slapp man läsa den oxå lärde man sig att för mycket spänning inte heller är bra.

Ninas skrivarlya sa...

Anders: Spänning är bra, men det blir tjatigt när det blir för mycket. :) Hej och välkommen förresten.

My Myself and I sa...

Men då... annars lät det ju så bra!

Perny sa...

Du är ihärdig som ändå tar dig igenom en hel trilogi trots att du redan från början verkat skeptisk. Tråkigt att känna så dock.

Ninas skrivarlya sa...

My Myself and I: Ja eller hur... Det kunde ha blivit så bra, men blev pannkaka.

Perny: Som den historienörd som jag är som sagt, så tröskade jag mig igenom pga historieskildringen mest, inte pga storyn... ;)

Charmkvark sa...

Ha, ha! Jag har läst de två första böckerna och håller absolut med dig!Härligt att det inte bara var jag som tyckte det blev tjatigt efter ett tag...
/Nina
www.ordetarditt.blogg.se

Maria E. sa...

Låter lite som Harlequin-böckerna jag läste som ung *s* Men omslagen var riktigt snygga och tilltalande.
Kram!

Simona sa...

Hah hah! Läser precis den i mitten. Och jag tycker PRECIS som du! Anne Persdotter är en riktig slampa och alla dessa karlar som vill ha henne. När, man känner inte alls för henne, hon gör mig mest irriterad och jag kommer på mig själv med att hoppas på att hon ska bli våldtagen eller nåt...