onsdag 26 januari 2011

Användningen av kommatecknet


Jag är hopplöst dålig på kommatecknets vara eller icke vara i meningar. När jag lämnade mitt manus till lektör så var hennes största kritik mot manuset att jag var så inkonsekvent med användningen av kommatecknet. Jag använde det där det inte skulle vara, och sedan använde jag det inte där det borde finnas. Hrrm... Tänk att en så liten, obetydlig krumelur i texten kan göra så himla mycket för hur en mening kan låta. Annelie reflekterade över detta idag också. Man kan tycka att den inte tillför så himla mycket, men visst gör den det! Titta bara på skillnaden mellan dessa två meningar hittad här:

"Han lade handen på hennes ända tills hon sakta drog den åt sig."
"Han lade handen på hennes, ända tills hon sakta drog den åt sig."

Det kan ju bli så fel om man inte tänker sig för och betydelsen på meningen blir helt annorlunda.

Hittade en bra sida om skiljetecken som jag borde plugga på lite grann kanske. Särskilt delen om kommatecken, som verkar vara min akilleshäl...

6 kommentarer:

Monica O Kolkman sa...

Kommatecknets placering kan man slita hår åt, men exempel du tar med är ganska självklart. Det hade jag inte missat.

Bra länk, den ska jag lusläsa.

Ninas skrivarlya sa...

Nej det hade nog inte ens jag missat! :) Jag ville bara förtydliga hur en mening totalt kan ändra karaktär bara för ett kommas skull, och då kan man få vara lite övertydlig. ;)

Perny sa...

Just kommats vara eller icke vara är ju helt underbar när man läser texter med syftningsfel. Har läst något där en klass fick en text där de skulle sätta in kommatecken. Texten var:

"Woman without her man is nothing"

Männen använde kommatecknet på följande vis: “Woman, without her man, is nothing.”

Kvinnorna använde komma på detta vis: “Woman: Without her, man is nothing.”

Betydelserna är kraftigt olika.

Ninas skrivarlya sa...

Perny: Det är ju lite lustigt också att det finns genus bakom hur man sätter ett komma. ;)

Perny sa...

Nja, det är ju inte genus hur man sätter komma men däremot såg det ju bättre ut för kvinnorna att sätta kommat där det satte det och männen där de satte det eftersom betydelsen blev som den blev :D

Ninas skrivarlya sa...

Perny: Självklart, men det var lite lustigt att det var så pass tydligt att männen och kvinnorna tänkte så olika utifrån kön. :)