måndag 30 augusti 2010

Känd eller erkänd?

Vad är viktigast för en författare - att få sälja många böcker eller få nobelpriset? Jag tror majoriteten väljer alternativ 1; att få sälja många böcker. Jag måste erkänna att det är en av drivkrafterna för mig; att bli känd och få sälja många böcker. Så klart skulle det vara roligt om herr Engdahl & co på Svenska Akademien skulle uppskatta min bok och tycka att den vore värd ett nobelpris, men jag är inte dummare än att jag fattar att it ain't gonna happen! Så då blir det alternativ 1. Som inte är så dumt det heller. Bäst vore ju förstås att kunna kombinera dem, men måste jag välja så blir det alt. 1. Jag vill att så många som möjligt ska läsa min bok (och förstås tycka om den också), inte få en massa fina priser.

Och hur är det med pengar? Är det viktigt? Nja, både och skulle jag säga. Naturligtvis vill jag att mitt hårda jobb med manuset ska rendera i en himlans massa pengar som lön för mödan. För möda har det verkligen varit! Jag menar, vilken författare vill inte tjäna pengar på sitt jobb?! Det är väl som med vilket yrke som helst egentligen; man vill ju ha betalt för det jobb man utför. Det här är ju ett jobb det med. Än så länge oavlönat och väldigt ideellt, men förhoppningsvis ska det bli ändring på det. Jag vill kunna ha det ekonomiska utrymmet att ge mina barn (och mig själv) de upplevelser de inte har kunnat få pga pengabrist. Det ska jag inte hymla med att jag vill tjäna pengar och bli rik. Snuskigt rik till och med. Men det kommer jag aldrig att bli heller, jag är glad bara jag får sälja lite grann så jag får några extra slantar.

Men det viktigaste för mig är egentligen att skriva något som kan ge någon en läsupplevelse, att någon gillar det jag berättar. Kan jag dessutom lyckas få en studieless, läsovan tonåring att läsa min bok och bli inspirerad till fortsatt läsande så är mitt mål uppfyllt. Oavsett om den personen har själv köpt boken, lånat den eller stulit den för ändamålet, så är det viktigaste att de läser. Barn och ungdomar läser alldeles för lite böcker idag (upplever jag), så kan jag hjälpa till att ändra bara en enda person så är jag glad.

Jag vet att det är lite hybrisvarning på det här inlägget, men det är inget fel med att få drömma eller hur?!

Hur tänker ni, alla andra författarwannabes?

6 kommentarer:

Anneli sa...

Precis som du säger så vill man ju helst ha båda. Man skulle väl vara dum annars :D Att många läser är ändå viktigast för mig, men viktigast av allt är att få skriva överhuvudtaget.
Kram!

Ninas skrivarlya sa...

Ja exakt, den sista aspekten var faktiskt något jag glömde ta med i mitt inlägg; att det viktigaste är att få skriva! Men man vill ju att någon ska läsa det man skriver också. ;)
Kram

Annika, Bokplantan sa...

Bli läst av många, helt klart! Jag vill underhålla, inte förändra världen.

Ninas skrivarlya sa...

Annika: Just så. Fast kan jag förändra världen också med mina böcker så skadar det inte. Hihi. ;)

stort och smått sa...

Jag hoppas också att jag någon gång i livet får en text utgiven eller publicerad. Om det blir en roman, som jag drömmer om, en novell eller bara en krönika vet jag inte i nuläget... Helst vill jag ju skriva en bestseller, som gör att jag kan sluta jobba på mitt tråkjobb och bara ägna mig åt att skriva!

Ninas skrivarlya sa...

Ja den drömmen har jag också. Ständigt! Tänk att bara få ägna sig åt att skriva på heltid. Vilken drömtillvaro. :)