söndag 8 augusti 2010

Det här med pojkar och flickor

Min son är övermåttan förtjust i allt som har hjul; bilar, bussar, tåg, mc... Typiskt "pojkigt". Men: han har också en väl utvecklad "flickig" sida. T ex har han en rosa, glittrig, fluffig Disneyprinsessan-telefon som han bara älskar! Hans cykel är ljusblå med blommor (en flickcykel) och han gillar storasysters dockvagn (men inte dockorna).

Varför måste det vara så utpräglat indelat i en affär med pojkar/flickor? Man ser direkt vad det är tänkt att pojkar ska leka med; coola, tuffa saker i svart och eldflammor. Flickornas avdelning är fylld av bling-bling, rosa och puttenutt. Lustigt nog brukar Isak hålla till mer på flickavdelningen är pojkdito. Förutom bilarna då förstås. Han gillar "matlagning", och var finns de sakerna?! Gissa. Inte är det på "pojk-avdelningen" i alla fall... Varför kan man inte bara ha neutrala avdelningar i en leksaksaffär istället för uppdelat i rosa/svart? Jag förstår det bara inte. Jag tror många föräldrar skulle uppskatta det mer, just för att det börjar pratas mer om genus och om att pojkar och flickor ska få leka med samma saker utan uppdelning. Varför kan inte flickor leka med bilar lika väl som pojkar kan leka med dockor? Jag tycker att barn ska få leka med det de är intresserade av, oavsett kön. Finns det pojkar som är totalt ointresserade av dockor och bara vill leka med bilar eller flickor som bara vill leka med dockor; so be it. Lika väl som att båda könen kan samsas om dockvagnar och utklädningskläder så väl som bussgaraget. De ska få leka med det de vill, inte det de tvingas till.

Min dotter fick möjlighet att leka med bilar när hon var liten, men hon var inte särskilt intresserad. Hon lekte med dockor och typiska tjejsaker. Isak däremot, han leker med lite av varje.

Det gäller även filmer. Han gillar "Bilar" och "Rorri racerbil", men den film som han älskar mest just nu är "Fifi och blomsterfröna", en typisk tjejfilm. Men gillar han den så får han se den. Så länge det nu varar.

Inga kommentarer: