måndag 28 februari 2011

De tio vanligaste misstagen en författaraspirant gör

Alla gör vi en massa misstag när vi skriver. HÄR finns en bra länk som berättar om de tio vanligaste misstagen man gör i ett manus. Klichéer, för mycket onödiga detaljer, språkliga misstag, trista dialoger, beskriva en person i en spegel... Alla gör vi väl de misstagen som ny inom skrivandets underbara värld. Jag räcker villigt upp handen och erkänner att jag gått igenom alla de här punkterna. "Hej jag heter Nina och jag är nybörjare inom skrivandet. Jag skriver usla dialoger fyllda av klichéer och annan skit och jag kan inte sätta kommat rätt ..."

Just nu ser mitt manus 2 ut just såhär misstänker jag (förutom spegeln...). Som tur är så redigerar man ju manuset så man kan hitta alla fula klichéer, kommatecken på fel ställen (min akilleshäl) och "telling" istället för "showing".

Vilka punkter känner du dig träffad av?

3 kommentarer:

nillas liv på pinnen sa...

Nu har jag pluggat in de tio punkterna, alltså kommer jag skriva perfekt hädanefter. Typ. Väl? ;)

Ebba Range sa...

Tur man kan radera och gå vidare från speglar och annat uselt:-)

Ninas skrivarlya sa...

nilla: Definitivt! Kan man de där tio punkterna, då kan man allt och kan inte misslyckas. :)

Ebba: Ja fy. Jag skickade in ett första kapitel på en deckare till en tävling en gång, och där hade jag just det klassiska felet att min hjältinna såg sig i spegeln... Gaahhh! Jag skäms när jag tänker tillbaka på det... ;)