fredag 4 februari 2011

Böcker som betytt något speciellt


Böcker innebär (nästan) alltid en upplevelse av något slag. Det kan vara en angenäm upplevelse, en upplevelse som bara möts med en axelryckning och ett "jaha", eller en bok som är en obehaglig upplevelse.

Alla har väl en eller ett par böcker som betytt något särskilt för en, och jag har funderat lite på vilka böcker som betytt något för mig. Här listar jag upp 5 böcker som på ett eller annat sätt påverkat mig.

Birgitta reser till Indien (minns ej författaren), hette en bok som jag läste när jag var väl en 7-8 år. Den handlade om en flicka vars föräldrar var missionärer och reste till Indien. Jag var helt bergtagen av den och det väckte mitt intresse för landet (som till viss del håller i sig än idag, trots att jag aldrig varit där. Än ...). Men den boken tog också min oskuld kan man säga, för då fick jag även veta att barn i andra länder inte har det så bra som vi har det i vårt land. Det var ett brutalt uppvaknande.

Madicken och Sunnanäng av Astrid Lindgren. De böckerna skildrar så genomgående de ytterligheterna som förekom i förra sekelskiftets samhälle och som jag fascinerades av. Kuriosa: mamma brukade kalla mig för Madicken och min syster för Lisabet eftersom jag var äldst och mörkhårig och min syster var yngst och blond. ;)

Det går an av Carl Jonas Love Almqvist. Något så överjävligt trist har jag aldrig läst i hela mitt liv. Vi tvingades av vår galet trista och torra svensklärare att läsa den i gymnasiet, och det ledde till att den där boken tog död på min läslusta i många år framöver!

Jurtjyrkogården av Stephen King som fick mig att börja läsa igen.


Vad har ni för böcker som betyder/betytt något speciellt för er? Negativt eller positivt. Lista upp max 5 böcker, och länka gärna så jag får läsa. :)


5 kommentarer:

Ebba Range sa...

Inte kunde jag låta bli att göra ett eget inlägg på min blogg efter att ha läst om hur o att böcker betytt något speciellt för dig. Mysigt att läsa:-) /Kram Ebba

Maria E. sa...

Jag ska fota den bok som betytt mest för mig av alla böcker jag läst, så kan du kolla på min blogg sedan. Kul idé!
Kram!

www.malinrocaahlgren.com sa...

Oj, vet inte...

Desirée sa...

haha... Vi tvingades också att läsa Det går an. Ryser fortfarande åt minnet.

Perny sa...

Här är mitt svar, kände att det blev för långt för en kommentar här inne http://theperny.blogspot.com/2011/02/bocker-som-betytt-nagot-for-mig.html