tisdag 4 oktober 2011

Charlotte Hassel av Frida Skybäck

Sitter just nu och ser på omslaget till boken jag just läst ut och lyssnar på barockmusik. Musiken passar så bra in med tanke på att boken utspelar sig på 1700-talet. Känslan som boken lämnar efter sig kan jag sammanfatta med ett ord; vill ha mer! (Ok det var inte ett ord, men ... you get the picture)

Handling (kopierad från adlibris.se):
Charlotte Hassel är sexton år och hemligt förlovad med sin stora kärlek den unge adelsmannen Axel Gyllenstierna, men då hon en natt under dramatiska omständigheter tvingas fly och lämna landet skiljs de åt. Först tretton år senare, i april 1771, ses de igen på en bal på Stockholms slott. Charlotte, som numera är bosatt på ett gods i England, har nåtts av ett oroväckande bud och motvilligt begett sig tillbaka till Sverige. Väl där får hon åter bekanta sig med de människor hon en gång lämnat.

För Axel, som aldrig kunnat glömma sin första kärlek, ger det oväntade mötet upphov till en rad frågor. Sammanstötningen blir lika smärtsam för Charlotte som nu långsamt inser vad hon har gått miste om.

Från sitt nya hemland har Charlotte kunnat följa hur hennes familjs liv slagits i spillror, även om brevkontakten varit sparsam. Dessutom pågår en maktkamp i Sverige då kung Adolf Fredrik avlidit och kronprins Gustav befinner sig i Paris. Charlotte beslutar sig för att försöka hjälpa sin familj att återfå Hasselgården, men hon upptäcker snart att det finns starka makter i Stockholms societet som motarbetar henne.

Charlotte Hassel är en begåvad, fängslande, kärleksroman om en ung kvinnas utveckling och väg till att finna kärleken.

Mitt omdöme:
Älskar historiska böcker. Älskar kärlek. Älskar starka, smarta kvinnor. Älskar 1700-talet.
Det här är en riktigt bra bok som väver samman politiska dramer och ångande sexscener på ett underbart sätt. Frida skriver så målande så man verkligen tycker att man är där och hör prasslet från sidenkjolarna och champagneglasens klirrande, likaväl som man känner de problem som de inte riktigt lika välbeställda ställs inför. Boken skrivs i en tidslinje som gör det lätt att hålla koll på när och var man befinner sig i berättelsen. Dock hittade jag ett fel i tidslinjen som förvirrade mig lite först, men struntade sedan i den och bara lät mig svepas med i berättelsen istället. Boken har ett härligt driv och jag hade svårt att lägga den ifrån mig.

Älskar boken! Underbar debut Frida! Vill läsa mer! :)

Betyg: 5 av 5

1 kommentar:

FRIDA sa...

Hej Nina!

Tack för det fina omdömet!

Jag är jättetacksam om du mailar mig tidsfelet du hittat så att jag kan rätta till inför möjlig pocketutgivning (om du inte menar tråden med Margaretha som "står still" medan andra trådar fortsätter några dagar framåt, för det är medvetet ;-)).

Kram Frida