torsdag 5 januari 2012

POV igen


Sitter och kikar igenom ett manus som jag började skriva för ett par år sedan. Det är en jättebra grundidé som jag skulle vilja jobba vidare med, men körde totalt fast och har inte kunnat fortsätta sedan dess eftersom jag inte vet hur jag ska komma vidare. Jag får fundera ett varv till kanske...

Det intressanta med det manuset är att det är två huvudkaraktärer vars POV varvas i vartannat kapitel, och varje kapitel är skrivet i första person. Skulle ni tycka att det var konstigt att läsa? Jag skriver tydligt i början på kapitlet vems POV det är. T ex: Kapitel 1: Maria, Kapitel 2: Jonas (nu heter personerna inte Maria och Jonas, det var bara ett exempel...). Eller är det bättre att skriva i tredje person?

Själv blir jag lite kluven. Jag tycker att det är bättre att skriva i första person eftersom det handlar mycket om känslor och tankar från båda personerna, men å andra sidan kanske det är konstigt att läsa i första person från två personer...

Vad tycker ni?

7 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Jag tycker ingenting om det så länge det är klart vilken karaktär jag läser om.

Lovable sa...

Håller med Åsa om att det är viktigt att man förstår vem man läser om. I övrigt gillar jag jag tanken på att ha detta skrivsätt- det blir så nära karaktären, nästan som en dagbok. Gillar!

Hanna Lans sa...

Bara tuta och kör!

Kati sa...

Om du tycker att det känns bäst så tycker jag du ska pröva det. Blir det inte bra kan du ju bara skriva om. Kanske skriva några kapitel på försök o se hur det faller ut. Det finns flera böcker där författaren gjort det, även fast jag inte har läst dem själv. Sedan har det ju fördelen att det ger en mer komplett bild av det som händer om det är fler personer som berättar ur sin synvinkel, bara man som författare är objektiv och lämnar åsikterna om vem som ev. har rätt och fel (om det är ett sånt fall) åt läsaren. jag tror det kan bli bra!

Anneli sa...

Jag tycker inte att det skulle vara något problem alls, bara det är tydligt vems perspektiv det är man läser. Det låter spännande!
Kram!

Ninas skrivarlya sa...

Åsa och Lovable: Jodå, jag är väldigt tydlig med vems POV det är i varje kapitel, annars blir det nog svårläst. :)

Hanna: Tuut, tuut! :)

Kati: Jag har faktiskt skrivit 60 sidor sedan tidigare, så jag har ändå påbörjat det. :) Jag blev bara lite nyfiken på det här med POV eftersom det diskuterats tidigare om att det kan vara svårt att skriva i första person om man har flera personer med. :)

Anneli: Ja det är väldigt tydligt vems perspektiv det är, annars skulle det nog bli väldigt förvirrande att läsa. :)
Kram

Annika, Bokplantan sa...

Så länge man håller sig till en person per kapitel går det nog att hålla isär karaktärerna. Det blir ju viktigt att särskilja berättarrösterna, vilken kan vara en rolig utmaning.

Har du läst Maggie Stiefwaters varulvsserie? Den första heter Frost. Jag är inte helt säker, men jag tror att den kan vara skriven på det sättet.