måndag 20 februari 2012

Upp och ner

Idag har varit en sådan dag där upp har varvats med ner. Upp var det när vi inledde vår "sexvecka" med eleverna där vi ska gå igenom allt om sex, sjukdomar, graviditet, lagar, skydd, abort, sex och känslor, sex och kultur... Idag hade jag en storföreläsning om anatomin: hur män och kvinnor faktiskt ser ut därnere och vad som döljer sig inuti våra kroppar. Det var riktigt roligt. Först var de fnissiga och generade, men sen släppte det så de kunde prata ganska öppet om olika frågor och myter. Många härliga, förlösande skratt blev det.
Viktigaste myten att slå hål på är att kvinnan inte har någon mödomshinna. Det finna ingen hinna som brister när man har sex! Det kallas numera för slidkrans. Det är verkligen viktigt att tala om det för tjejerna i våra klasser som ofta kommer från kulturer där det är viktigt att vara oskuld när de gifter sig (vilket de gör som unga), och att det måste blöda annars döms man ut av släkten och är därmed en skam. De allra flesta blöder inte alls, och det är viktigt att poängtera. Stackars dessa flickor som lever under dessa förhållanden. De måste visa upp ett använt brudlakan med blod på för släkten morgonen efter bröllopsnatten! Huga! Vilken press! Man blir beklämd när de berättar sina historier... Men man kan ju inget göra än att informera och utbilda dem.


Dessutom sitter jag och skriver omdömen om eleverna inför utvecklingssamtalen efter sportlovet. Brr... Det blir mycket att skriva! Dessutom är det dags för mig att ha utvecklingssamtal på fredag med min chef. Jag gillar verkligen inte utv-samtal. Jag tycker det är jobbigt att prata om mig själv, vad jag kan och vad jag behöver förbättra. Nåja. Jag får tänka så att det ska gynna mig, och dessutom är det precis innan sportlovet så jag får väl pusta ut efteråt i en vecka. Åh vad skönt det ska bli! Woohoo!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt med sportlov, ibland är det inte så dumt att vara lärare, va?1 :-)

Åsa Hellberg sa...

Säkerligen ett tufft ämne att undervisa i. Det är förfärligt att den där gamla myten fortfarande lever.

Ninas skrivarlya sa...

Helena: Det är tanken på loven som gör att man står ut! ;)

Åsa: Tufft, men roligt. Tufft för att många inte riktigt kan svälja det jag säger om myten om mödomshinnan... :(

Joanna Björkqvist sa...

Det låter som en riktigt viktig vecka! Så bra att du finns där och kan upplysa dem!!!