torsdag 9 februari 2012

Stackars dagens ungdomar

Ja, det är faktiskt synd om dem, våra fina ungdomar. Jag har ju en tonåring hemma och ser på nära håll vad som rör sig i huvudet hos tonåringar idag. Dessutom arbetar jag på en gymnasieskola och ser även där hur tonåringarnas mående har förändrats sedan jag själv gick i gymnasiet för 25 år sedan. De unga idag har en stor press på sig från tidningar, TV, bloggar osv att de ska se ut på ett visst sätt och vara på ett visst sätt för att lyckas. Det viktigaste är att synas och VARA någon. En nolla är det ingen som bryr sig om. Därför är det viktigt att följa mallarna. Gör man inte det, då faller man utanför ramarna och har det tufft.


De ungdomar jag undervisar går som PRIV-elever, dvs att de inte har fullständiga betyg i ett eller flera kärnämnen från högstadiet av olika skäl. Många elever har det trassligt hemma och andra har nyligen kommit till Sverige från andra länder. På grund av detta klarar de inte av att genomföra sina studier i grundskolan och kommer in i gymnasiet som PRIV-elever i stället. Då läser de 1800 gymnasiepoäng istället för 2500, och vi som lärare har mer tid för dem och de kan läsa mer individuellt. Det funkar bra för de flesta.


Den senaste tiden har vi verkligen haft mycket problem som dränerat oss lärare totalt. Många av våra fina elever mår dåligt, till och  med RIKTIGT dåligt av olika anledningar och det får oss lärare att må dåligt också. Eftersom vi alla känner så starkt för våra elever blir det så att när de inte mår bra, då mår vi inte bra heller.


Som tur är så har vi en jättebra skolsköterska som vi kan slussa eleverna till så fort det är något som vi känner som lärare att vi inte kan hantera själva, och de får bra hjälp där. Det är verkligen betydelsefullt, och det känns som vi gör en insats för de här trasiga eleverna som ibland har ett öde som gör att man bara vill gråta och ta hem dem.


Så har vi det just nu... Jag vill bara ha sportlov nu så jag får tänka på annat ett tag. Det är för jobbigt...


3 kommentarer:

Författarvisionären Ebba sa...

Det finns både fördelar och nackdelar med medieutbudet och andra krav nu för tiden.
Inte lätt och inte avundsvärt - ingen verkar tänka på att det tar ett halvt liv att forma sig till den person som man sedan kan bygga vidare på genom hela livet.

Vi får vara tacksamma i det här samhället att det ändå finns lärare och annan personal på skolorna som "ser" eleverna och deras behov.
Du, tillsammans med många andra är värda en stor eloge:))

Kram

stort och smått sa...

Jag instämmer med ovan talare. Ni lärare gör en jätteinsats för dagens barn och ungdomar. Jag beundrar er!

@nettes lilla blå sa...

Kikar in och önskar dig en trevlig helg. Passa på att vara ute i naturen och andas en massa frisk luft och fyll på med energi.

Kramar @nette