söndag 11 december 2011

Om egenutgivning

Nu tar jag en liten paus i mitt lektionsplanerande och tar och skriver det där inlägget om egenutgivning som jag lovat nu i flera dagar. :) Här är mina tankar.

Mitt manus har jag jobbat med i många, många år och jag har aldrig haft en tanke på att ge ut det själv. Jag har alltid tänkt att det är förlag som ger ut boken. Att jag själv skulle kunna starta ett förlag har aldrig varit en tanke som föresvävat mig. Det har varit något som varit science-fiction för mig ända tills det senaste året eller så, när jag genom bloggen mött så många egenutgivare. Genom er har jag förstått, och fått lära mig, att det inte är så svårt som man skulle kunna tro att ge ut sitt manus själv.

Mitt fina manus har blivit refuserat av en drös förlag, både stora och små och därmed har de talat om för mig att genom deras glasögon så håller inte mitt manus för utgivning hos dem. Det är inte tillräckligt bra/fel tidpunkt/fel genre/passar inte deras utgivning eller vad man nu får för omdöme. Skulle jag då ge ut manuset på egen hand? Jag vet inte. Jag är lite kluven kring detta. Ska jag vara ärlig så känns det inte helt rätt. Jag har uppenbarligen ett manus som inte håller helt, och när "proffsen" säger att det inte är bra nog så är jag nog inte den som går emot. Jag tackar med mössan i hand och går vidare.

Skojar bara med den sista meningen. Men faktum är att jag har lite svårt för att ge ut ett manus som blivit refuserat. Hade jag haft de kunskaperna jag har idag så hade jag kanske struntat i att skicka manuset till förlag och istället gett ut det själv. Hur det än är så är det så att det är mycket lättare med ett förlag i ryggen som hjälper en med korrektur, tryck, layout, marknadsföring och alla andra praktiska saker som man själv har svårt att veta, och som är svårt att åstadkomma utan kontakter och pengar.

Nu finns det ju en sida för egenutgivare där man kan få råd och hjälp, plus att det finns så många bloggerskor som gett ut sina alster på egen hand och det är garanterat en jättestor hjälp för de som funderar på utgivning via eget förlag.

I nuläget kommer jag inte att vara en av dem. Men jag kanske ändrar mig med tiden, vem vet.

Hur ska jag göra med mitt nästa manus? Jag ska försöka med förlag. Tror jag. Jag får se när tiden är mogen...

5 kommentarer:

Hanna Lans sa...

Du är alltid välkommen att skicka ditt manus till det fantastiska Berghem Förlag vet du. :)

Att ge ut min egen bok ser jag som startskottet till något mer. Inte bara en kanal att få ut mina egna alster. I framtiden hoppas jag kunna ge ut andra författare också.

Att ha gett ut på eget förlag betyder inte heller att jag aldrig kommer att skicka in fler manus till de etablerade förlagen.

Att ge ut på eget förlag betyder för mig att jag vägrar sälla mig till de stora högarna av refuseringar, för jag trodde på mitt manus och mig själv. Dessutom är det ju så tråkigt att de inte ens läser hela manusen, hur ska jag då ta deras refuseringar på allvar?

Lycka till oavsett vilken väg du väljer!

TheWritefulBlog sa...

Jag känner som du, så jag förstår ditt val helt och fullt.

Joanna Björkqvist sa...

Jag tror att så gott som alla som börjar skriva en bok har som sikte att skicka in manuset till olika förlag, bli antagen och utgiven. Det är den naturliga gången eftersom det är den etablerade och vanliga vägen, utifrån våra erfarenheter om hur det brukar gå till.

Idag ser världen annorlunda ut och det är lätt som en plätt att ge ut sin bok själv. Det är det faktiskt. Du får hjälp att tryckeriet att sätta boken och plopp så är den klar.

Det som är jobbigt är ju att sälja den sedan - att nå ut med den, att få folk att inse att det är en bra bok trots att det är ett litet (eget) förlag som står bakom den.

Jag förstår dig helt och fullt när det gäller tankarna kring att du inte vill ju ut en produkt som redan fått nobben och där har vi en viktig poäng. Hur ska du kunna tala dig varm för en bok du "vet" inte håller enligt proffsen? Där hjälper det inte att säga att det handlar om tycke och smak och allt det där, utan det är förstås en känsla som är rätt så oundviklig.

Därför är jag glad över att jag inte skickade in mitt manus till förlagen. Ingen har sågat boken. Alltså kan jag fortfarande leva i illusionen att den är bra och det måste jag tro när jag tar med mig mina travar och åker till bokhandeln.

Och du är så välkommen så till Egenutgivarna. Vi kommer snart att få en ännu bättre och snyggare sajt!

PS till TheWritefulBlog: Vad har hänt med blogg? Den ser helt tom ut när jag hälsar på. Inte ett enda inlägg? Bara fiskar att mata. Så jag gjorde det.

Lisa sa...

Jag delar dina tankar om detta, och toppar med lite lathet. Jag har helt enkelt inte den energi, och envishet, som krävs. Likväl tycker jag att de som satsar på egenutgivning är modiga, beundransvärda och de gör helt rätt. När något känns bra i magen - go for it!

Ninas skrivarlya sa...

Hanna: Tack! :)

Spännande. Har du någon vision om när du ska ta emot andra manus för utgivning? ;)

The writeful blog: Ja, då är vi två då. ;)

Joanna: Ja det var nog så jag skulle ha gjort från början egentligen, om jag hade vetat då det jag vet idag. Fast å andra sidan så får man ju (dyrköpta) erfarenheter också...

Lisa: Jag håller helt med dig. Jag är också lite lat... ;) Och jag beundrar verkligen de som har modet och styrkan att ge ut sin bok själva.