tisdag 13 december 2011

Kan pojkar vara lucia?


Jag ser att det debatteras och diskuteras lite här och där om huruvida det är OK att en pojke är Lucia eller ej.

Ja visst, det är en tradition att flickor är Lucia eftersom Lucia var ett kvinnligt helgon. Men å andra sidan tycker jag att vi lever i ett samhälle där könsrollerna börjar glida lite och man får testa och utmana dem, både på gott och ont, och då ingår att en pojke ska kunna vara Lucia också tycker jag.

Av någon anledning så "ska" Lucian vara blond, trots att Lucia ursprungligen kom från Italien och där finns inte så jättemånga blondiner... Jag minns från min egen skolgång hur ofattbart det var att en brunett skulle vara Lucia, det gick bara inte. Det skulle vara en blondin. Men nu då när vi lever i ett mångkulturellt samhälle, får Lucia ha olivfärgad hy, svarta ögon eller krulligt hår? Får hon heta Fatima eller Carmen? Det börjar ändå vara OK verkar det som, men en Lucia får inte ha kortklippt hår och heta Kalle, då är det Big-no-no som gäller.

Min son vill varje år vara Lucia på förskolans luciatåg. Skulle han inte få vara det om han vill det? Flickor klär ut sig till pepparkaksgubbar och tomtar, då är det ingen som höjer på ögonbrynen, utan då är det sött. Men om en pojke klär sig till Lucia, då vaknar något buttert i oss svenskar. Idag var jag på min 15-åriga dotters luciatåg där de åker runt på olika företag och lussar. Läraren berättade att den enda som frivilligt anmälde sig att vara Lucia var en kille. Han sade också att eftersom de åker till flera stora företag som ändå betalar för att de ska komma dit, så vill de ha traditionella luciatåg och då passar inte en pojke som Lucia in. Hade det varit ett luciatåg på skolan enbart, då hade han fått vara Lucia, sade han.

Why not liksom?

14 kommentarer:

TheWritefulBlog sa...

Jag tycker INTE att pojkar ska vara lucia, precis som att jultomten sällan är en kvinna. Jag tycker inte att man behöver vara hundra procent jämlikt i saker som detta, det är bara fånigt (och typiskt svenskt) enligt min mening. När män börjar föda barn och ger upp sin karriär för att vara hemma med dem då kan vi börja snacka. :)

Författarvisionären Ebba sa...

Klart att "Kalle" kan vara Lucia:-)

Kram

Lisa sa...

Roller och normer ... Min personliga åsikt är att var och en - självklart - ska få klä sig precis som man önskar. Vare sig det handlar om att klä sig till vardags, eller klä ut sig. Så himla enkelt tycker jag.

Det fria valet, något jag vill värna om.

Ninas skrivarlya sa...

The writeful blog: Faktum är att jag hade själv väldigt svårt att se en pojk-lucia bara för något år sedan, men i och med att sonens dagis "uppmuntrar" barnen att utmana de traditionella könsrollerna så har min medvetenhet för detta ökat och jag har börjat släppa mina egna tankar på att enbart flickor ska vara lucia. Men det är ju - som med allt - en smaksak. :)

Förresten har jag varit tomte ett år... ;)

Ebba: Det tror jag också. :)
Kram

Lisa: Håller med dig. Min femårige son älskar rosa, Hello Kitty och glitter. Skulle jag förvägra honom det bara för att det är "traditionellt" flickigt? Han lär ändra sig tids nog, så fram tills dess får han leka med sina HelloKitty och ha rosa väggar i rummet. :)

Hanna Lans sa...

Klart att även killar får vara Lucia! OCH tjejer med kort hår. Hur ofta ser man det ...? Hemma hos oss var det alltid farmor och hennes syster som var tomtar. Numera är det min mamma som är tomte. Jag och min syster har också varit tomte i några omgångar. Nu när jag tänker på det så skulle jag nog tycka att det vore lite läskigt med en tomte med basröst. :)

TheWritefulBlog sa...

Jag förstår att det är en sak när det handlar om barn i dagisåldern, men jag tycker det iaf är synd när man ska tänja på alla traditioner till oigenkänlighet. Varför kan inte pojkar lära sig att Lucia är en tjej, basta!? Måste man kunna få allt man vill? Finns det inget utrymme alls för traditioner i sverige längre? Pojkar ska kunna göra allt de vill och till och med de få privilegier som fortfarande tillhör flickor ska de inkräkta på. Jag förstår att barn inte förstår detta, men jag kan inte hjälpa att tycka att det är något som är galet i dagens barnuppfostran i Sverige. Det var allt jag ville säga.

TheWritefulBlog sa...

Vill bara poängtera att jag med det sista inte menar dig personligen, utan mer den allmänna synen på det som råder i landet. Jag tror vi kommer att se följderna av den om så där en tio-femton år.

Ninas skrivarlya sa...

Hanna: Haha, ja där ser man. :)

The writeful blog: Jag tycker det är positivt att man testar könsrollerna. Sedan om det inte faller så väl ut och trenden svänger om några år, det får vi se. Men jag tycker att genom att testa det traditionella så utvecklas vi. Se bara vilket motstånd det var mot kvinnliga präster, och idag är det ingen (eller ok, några tycker väl fortfarande att det är gräsligt med kvinnor i prästkappa) som höjer på ögonbrynen och tycker att det är något konstigt med det. :)

Ninas skrivarlya sa...

The writeful blog (igen): Det är lugnt, jag tog inte åt mig. :)

Anneli sa...

Jag tycker att alla människor ska få vara vad de vill, klä sig hur de vill, tycka vad de vill, så länge det inte skadar någon annan förstås. Kram!

Cattis sa...

Jag är lite gammalmodig och tycker att Lucia ska vara en tjej, men jag tycker att det är helt ok att man låter dagisbarnen vara det, de vill vara. När det gäller de äldre barnen går mina funderingar på hur allvarigt de tar detdär med Lucia. Vill de bara anta utmaningar, "jävlas" eller bryta traditionerna? Därav mina tankar kring att låta Lucia vara som det alltid har varit - tjej/kvinna.

kramkram

Åsa Hellberg sa...

Jag kommer fortfarande ihåg när McDonalds inte ville ge en "tjejsak" till sonen och hans happy meal trots att han ville ha den lilla dockan.

Fram för lucior som vill vara det, oavsett kön och hårfärg.

Lovable sa...

Satt och funderade över denna fråga till frukost igår. TV4 hade sin barnexpert på plats och frågan togs upp. Jag har inga barn ännu men växte upp med en lilla-syster som vägrade att svara på tilltal om hon inte fick bära en toppluva med namnet "Niklas" och även kallas för detta namn. På julaftnar och påskhelger var hon alltid iförd fullt cowboy-ställ, pickadoll och hela cirkusen bredvid mig i någon rosa spetsdröm. Hon är idag fullt normal och jag lider inte av minnet av min syster i "pojkkläder" därför måste även pojk-Lucia vara helt godkänt i min värld! :-)

Ninas skrivarlya sa...

Anneli: Precis min åsikt. :)
Kram

Cattis: Ja det skulle ju vara intressant att få veta varför äldre pojkar vill vara lucia. Det kanske kommer någon undersökning om det så småningom... :)
Kramkram

Åsa: Min son ville ha en Hellokitty-pryl på McDonalds och de trodde vi var tokiga... ;)

Lovable: Vilken härlig berättelse! Och vilken stark tjej som stod upp för det hon ville. :D