måndag 23 september 2013

Tredje graden av Liselotte Roll

Tredje graden
För ett tag sedan fick jag en förfrågan från en debuterande författare att läsa och recensera hennes bok. Hon heter Liselotte Roll och har skrivit en kriminalroman som kommit ut på Alfabeta förlag, och kommer att komma ut som ljudbok på Ordfront. Jag tackade ja, och fick boken som e-bok. Nu har jag läst ut boken, och det var en riktigt positiv upplevelse.

Handling (kopierad från adlibris.se):
I ett kolonistugeområde i Eriksdalslunden hittas Erik Berggren, en alkoholiserad och lätt förståndshandikappad man, brutalt mördad. Mördarens tillvägagångssätt är spektakulärt. Erik hittas fastspänd över köksbordet och har skållats med kokhett vatten över könet.

För Magnus Kalo, inspektör vid länskriminalen i Stockholm, börjar jakten på en mördare vars beräknande skoningslöshet inte liknar något han tidigare upplevt. Fler personer blir torterade på samma sätt.
Utredningen för Magnus och hans kollegor till en övergiven gård utanför Åkersberga. Men spåren leder även tillbaka i tiden, till ESMAS tortyrcenter i Buenos Aires under militärdiktaturens regim i Argentina på 70-80-talet.

Vid sin sida har Magnus Kalo sin fru, terapeuten Linn, som hjälper honom att förstå den ondska som mördaren besitter. Men allteftersom Magnus kommer mördaren på spåren märker han att han försatt sig själv, sin fru och sina två treåriga döttrar i livsfara. Och nu finns ingen väg tillbaka.

Tredje graden är en spännande psykologisk kriminalroman. Det är en debut utöver det vanliga, en roman som skildrar hämnd i kärlekens namn.

Mitt omdöme:
Jag tycker om kriminalromaner, men läser inte så jättemånga ändå. Varför vet jag egentligen inte. Men nu när jag fick det här erbjudandet så tog jag emot det med öppna armar eftersom jag inte läst krim på ett tag. Och det här var en riktigt bra bok som överraskade mig. Liselotte skriver med ett bra driv utan en massa onödiga sidospår. Slutet var riktigt spännande, och jag var tvungen att läsa klart innan jag kunde lägga mig, så det blev en sen kväll... Det var en oväntad upplösning, och det gillar jag också. Den här boken följde verkligen inte Standardformulär 1A, utan hon har verkligen en egen ton som jag gillar. Vill du läsa en bra, svensk, krimdebutant: läs Tredje graden av Liselotte Roll.

Betyg: 4 av 5

1 kommentar:

Agneta sa...

Spännande!
Tycker annars att krim eller deckare (är det samma sak?) är ganska uttjatade.
Eller så är det för att det är ganska långt ifrån min egen genre.