fredag 5 oktober 2012

Det där med titel...

Håller på och slutredigerar manuset innan jag ska skicka till testläsare och lektör för genomgång. Jag har bara skrivit på utan att ens tänka på vad manuset ska heta, och nu känner jag att det börjar bli dags att komma på en bra titel. Problemet är: Jag har inte en susning om vad jag ska döpa manuset till!!! Det börjar bli lite panik och jag vänder hjärnan ut och in för att komma på något, utan att komma någon vart... Jag sliter mitt hår i frustration över att jag inte kan komma på något, och det hjälper ju inte heller dessvärre. Att det ska vara så himla svårt egentligen?

Hur ska jag tänka?

11 kommentarer:

Kati sa...

Finns det inget citat från boken där något säger något viktigt som du kan använda? Själv tycker jag om när titeln liksom kommer igen i texten.

MalinC sa...

Titel är verkligen ursvårt!! Det låter så lätt fjantigt eller som något man hört förr.
Håller tyvärr inte med Kati. Ryser när jag ser exakt samma citat inuti boken som i titeln. Men det där vet man ju aldrig om innan man börjar läsa...
Lycka till i funderandet!

Perny sa...

Tänk på att inte ta för långt, kort och klatschigt som fastnar är det bästa, något som väcker intresse. Om det är för långt kan det bli krystat. Visst är vi till hjälp här i kommentarerna :D säger emot varandra och ger vaga svävande svar.

Stort lycka till, tyvärr är det ju omöjligt att ge dig något konkret svar eftersom det bara är du som sitter med kunskapen om boken. Kolla med dina testläsare om de kommer på något för inte måste du väl ha en titel när du skickar till lektör eller testläsare?

Kati sa...

Man behöver ju inte använda hela citatet utan bara några ord ur det, tänker jag...

Anneli Stålberg sa...

Jag håller med Kati, jag gillar när man väver in titeln någonstans i bokens text. Lycka till!

Andra intryck sa...

Titel måste vara bland det svåraste, den ska ju ge en bild av boken utan att avslöja för mycket samtidigt som den ska väcka intresse... Hm. Kanske kan du skriva ner lite ord om vad boken säger dig och utgå från dem? Liksom Kati och Anneli gillar jag annars när titeln kommer igen i texten.

Edgrenskan sa...

Tänk vad olika det kan vara, titlar till böcker är sånt som far runt i huvudet på mig hela tiden. Jag kan sitta på bussen och komma på massor av spännande titlar - utan att ha själva historierna...
Jag brukar tänka att titeln ska:
* Säga väldigt lite om innehållet egentligen - då har man ett överraskningsmoment att vänta.
* Något lockande - skrämmas, underhålla osv.
* Nytt fräscht. Själv gillar jag titlar som är som en lösryckt mening någonstans ifrån. Det kan vara en mening på sidan 123 i boken som jag som läsare sedan hittar och det är kanske då jag börjar väva ihop alla delarna i berättelsen och då skapas det något nytt helt plötsligt.

Ja, lite tankar från mig.

Ninas skrivarlya sa...

Kati: Jag funderar på det, men hittar inget bra...

Malin: Precis. Om jag kommer på något så inser jag att det redan finns en sådan titel, eller någon som låter likadant. Ursvårt detta!

Perny: Alla tankar är till hjälp faktiskt eftersom det speglar också vad folk tycker fastnar hos dem och vad som är intressant.
Nej jag behöver inte ha en titel när jag skickar till lektören, men jag vill ändå ha det så lektören kan säga något om hur hon tycker att den passar. Så tänkte jag. :)

Kati: Jo, jag förstod nästan att det bara var några ord du tänkte på.

Anneli: Tack så mycket. Jag ska se om jag hittar något lämpligt.

Emmelie: Tack för tipset. Ska ta vara på det och se om jag hittar några ord som är extra passande för manuset och se om jag kan hitta på någon bra titel utifrån det. :)

Ninas skrivarlya sa...

Edgrenskan: Tack för dina tankar. Vad häftigt att du kommer på titlar sådär. :) Önskar jag hade lika lätt att komma på en titel... Jag ska ta till mig dina tankar och se om jag kommer på något bra.

Kati sa...

Huvudsaken är väl att titeln inte är snodd och omgjord från någon annan väldigt känd bok, typ om man skulle döpa en bok till "95-åringen som tog droppställningen under armen och stack till St Tropez", eller "Kvinnan på båren bredvid." Sånt är hemskt. :)

malin sa...

-Ta en mening ur manuset