torsdag 31 januari 2013

Body worlds

Idag var jag med min trea på en utställning som heter Body worlds som finns nu på Tom Tits experiment i Södertälje. Herregud vilken utställning! Det är kroppar som är donerade just för att ställas ut så vi kan få lära oss hur man ser ut inuti. Det är alltså riktiga kroppar som har bevarats med en speciell teknik som kallas "plastinering", vilket kort innebär att man konserverar kroppen med plast. De berättade att kropparna visas ett visst antal år, och sedan kremeras de och begravs som vanligt så anhöriga kan få en begravning och ett avslut också. Det känns rätt läskigt att gå där och se på riktiga människor, men samtidigt så oerhört spännande. Jag jobbar ju som vårdlärare och tycker att jag har bra koll på kroppen, men jag fick faktiskt lära mig en hel del nya saker idag.

Det jag tycker var mest fascinerande var att se fostrets utveckling fr.o.m. graviditetsvecka 5 och fram till v 36, och att jämföra friska lungor med lungor hos en rökare. Det var skrämmande att se hur svarta de är. Hu!

Det som var läskigast tycker jag var att på flera kroppar hade de ögon. Förmodligen så är det inte de riktiga ögonen, för jag har svårt att se hur man kan bevara ögonfärgen, men det kändes otäckt ändå att se in i en död persons ögon. Jag rös mer än en gång...

Som sagt, en riktigt bra utställning om hur vi ser ut under huden. Man fick inte fota därinne av respekt för de döda, så jag har dessvärre inga foton, men HÄR finns en hemsida där man kan se lite bilder.

Om ni bor i närheten, åk dit och titta! Utställningen slutar på söndag. Skynda!

onsdag 30 januari 2013

Torftig middag

Var på utvecklingssamtal i dotterns skola, och det blev ett riktigt bra samtal med hennes mentor som varade i nästan en timme. Det kändes riktigt bra när jag och hennes pappa gick därifrån. Vi hade mycket att ta upp och det kändes verkligen att han var på vår sida och ville hjälpa oss. Skönt. Nu är det bara upp till bevis att han håller det han lovar också. Ska bli spännande att se.

Eftersom samtalet började sent (17.30) och höll på en timme så var jag hemma först vid sjutiden. Jag var hungrig, men iddes inte göra mat. Vad göra då? Jo, enkla mackor av Finncrisp och avocado med salt och peppar på, plus en kopp te till. Mums.

För att bryta allt det nyttiga så tog jag en glass till efterrätt.

Bra tänkt där.

Not.

(Men gott var det...)


tisdag 29 januari 2013

Mamma

Sorgen går aldrig över. Ständigt påminns jag av att dödens fula käftar kan hugga tag i nära och kära när man minst av allt anar det. Numera är sorgen mest vilande, men kan braka loss som ett åskväder av något som minner mig om mamma eller pappa.

Idag såg jag filmen Svinalängorna med mina elever, och slutet berörde mig mycket med mor-dotterrelation som knakar lite men att man slutligen finner frid. Då hade jag svårt att få rösten att bära när vi pratade om filmen efteråt.

Idag skulle mamma ha fyllt 76 år. Grattis mamma, var du än är.

Minns du hibiscusen i trädgården mamma? Jag mindes den när jag såg den här hibiscusen på Teneriffa, och nu är den bara ett vackert minne. Precis som du är.

måndag 28 januari 2013

Nostalgifrukt

Den här gröna, runda saken är en frukt. Cherimoya heter den. Smakar som ett mellanting mellan päron och banan. Mums.

Den här frukten åt vi mycket av på vintrarna när vi bodde i Spanien, och jag var bara tvungen att köpa en för att minnas. Smaken. Doften. Värmen. Spanien. Allt kom tillbaka till mig när jag åt frukten. På ett positivt sätt. Jag förflyttades trettio år tillbaka i tiden och mindes vintrarna i huset, bara genom att äta en frukt.

Cherimoya. Rekommenderas.

Jamen då kör vi väl då?!

Nu ska jag väl ta och skaka liv i bloggen tänkte jag i och med #blogg100. Jag har haft en hel del skrivkramp i och med att jag har känt att det här är en skrivarblogg och då borde jag mest fokusera på skrivandet. Så när skrivandet ligger lite i träda så känner jag att jag inte har så mycket annat att skriva om, och det blir glest mellan inläggen.

Jag var till och med på väg att starta en ny blogg igår just för att få skriva fritt om allt som faller mig in. Mat, inredning, shopping, böcker... Ja, vad som helst. Men så ramlade jag över hashtaggen #blogg100 som jag skrev om igår och bestämde mig för att nu minsann, NU ska min blogg handla om precis det som jag vill. :) Djupa frågor såväl som ytliga saker, långa och korta inlägg kommer att samsas där jag kommer att skriva om allt som jag känner för. Även skrivandet...

Då kör vi.

Ok?

Ok.

söndag 27 januari 2013

#blogg100

Såg en hashtag på twitter: #blogg100 och undrade vad det var för något. Googlade lite på det och hittade att det är en bloggutmaning för att damma liv i bloggar som man kanske känner att man inte har tid för. Många känner kanske att man behöver en kick för att komma igång med bloggen ordentligt och här finns nu en utmaning för alla att vara med och blogga. Det här är en bra utmaning för mig eftersom jag känner av och till att min blogg är astrist och jag känner noll inspiration att skriva i den. Nu måste jag verkligen försöka, för jag vill ju förstås att min blogg ska vara intressant och att folk ska komma tillbaka och läsa i den.

Den här utmaningen går ut på att man ska skriva minst ett inlägg om dagen i 100 dagar. Utmaningen började i onsdags så jag är lite sen, men det gör ju bara att mina 100 dagar blir lite senare än de som började i onsdags. Det spelar egentligen ingen roll, huvudsaken man sätter igång. HÄR finns en länk med info, och HÄR anmäler man sig.

Anmäl dig du med! Mitt #blogg100 startar imorgon måndag.

Let's go!

Frida och Simona...

... i en artikel om romance i Sydsvenskan. HÄR.

Det verkar svänga ordentligt nu för romance-genren, och jag hoppas att få läsa fler historiska romance-böcker snart. Att det ska vara så svårt för romanceböcker att få fäste i Sverige när det är en enorm genre utomlands? Vad kan det bero på tro?

Hur som helst så är jag så glad för både Simonas och Fridas böcker som är helt underbara. Ser fram emot nya böcker från dem båda.

Blomlåda

Gör lite vår här hemma. Köpte en jättevacker zinklåda på Plantagen innan jul och nu blev den fylld med grönt och glitter. Det är så kul att göra lite fint här hemma.









fredag 25 januari 2013

Förändrad-förvandlad-förädlad av Helena Milton

Fina Helena Milton hade jag den äran att få träffa i höstas på Simonas release, och nu har hon gett ut sin bok Förändrad-förvandlad-förädlad själv. Det är modigt gjort. Mycket vacker är den, jag tilltalas verkligen av framsidan. Jag hade med mig boken till Teneriffa i julas, och jag började läsa den sista dagen där (hade en annan bok som jag skulle avsluta först). Sedan har jag läst den i små portioner och nu är den slut.

Handling (kopierad från adlibris.se): Efter ett destruktivt liv och ett antal tillfälliga förbindelser träffar Erland Cecilia på en fest. De inleder så småningom en relation. Efter att ha varit ett par i drygt två års tid börjar Erland känna sig alltmer frustrerad. Det beror dels på det långa avståndet dem emellan men även på grund av att han känner sig styrd i relationen. Han avslutar relationen med Cecilia vilket får henne att inse att Erland har rätt när han säger att det mesta har skett på hennes villkor. Kommer Erland hitta sig själv och kommer han att finna kärleken igen?

Mitt omdöme: Det här är en jättebra debut från Helena. Jag gillar berättelsen, trots att det inte är så mycket dialog i den (jag gillar dialoger...) och den är lätt att ta till sig. Det som jag upplevde som lite tyngre var att kapitlen var väldigt långa. För egen del hade jag önskat lite kortare kapitel så den blir mer lättläst. Förutom det så är det en jättefin berättelse om Erland, och jag vill gärna läsa mer av Helena.

Betyg: 4,5 av 5

torsdag 24 januari 2013

Döper mina karaktärer

Idag har jag haft en gräslig migrän som gjorde att jag inte klarade av att jobba så jag var hemma och kurerade mig. Usch. Jag har massor på jobbet och sover dåligt så det här var väntat att det skulle komma när som helst. Nåväl. Det kanske är en slags varningsklocka?

När jag började vakna till på eftermiddagen så började jag fundera på karaktärernas namn i mitt nya manus, och jag har kommit på namnet på min kvinnliga hjälte. Däremot är jag väldigt osäker på min manlige hjälte. Efternamnet satt som en smäck, men tyvärr känns inte förnamnet rätt. Jag måste fundera mer imorgon. Jag har dessutom gett min kvinnliga karaktär en familj, och min manlige karaktärs familj börjar också utmejslas sakta men säkert.

Kanske jag ska ha en dopceremoni för mina nyfödda karaktärer?! En kul tanke, men jag får göra det i huvudet. :)

söndag 20 januari 2013

Ljuvliga söndag

Idag var jag återigen på Hallwylska museet med systeryster, en kollega till henne och min dotter. Det var ju sista dagen de visade dräkterna från Downton Abbey så det var lika bra att passa på. Dottern hade inte sett dem förut så hon var glad att hinna göra det. Nu hade jag inte sonen med, så det blev lite mer tid att gå och kika på kläderna och bara insupa den underbara atmosfären.
Så underbar miljö...
Vinkällaren på Hallwylska. Vill också ha en vinkällare!
Tänk bara att få dekantera vinet i en så här vacker flaska...!
En till bok kom med därifrån också; en bok om godsaker förr. Inga bilder i den tyvärr, men massor med spännande recept. Bra inför kommande research...
Bok med massor av spännande recept.
Efter Hallwylska gick vi och åt en härlig sallad i Sturegallerian och kollade affärer på Östermalm. Hittade en helt underbar butik där de sålde fantastiskt vackra macarons, teer, marmelader och annat fantastiskt. Ladurée heter den och ligger på Grev Turegatan. Länk HÄR. Tyvärr lite dyrt: 22 kr för en macaron (!) så det fick vara. Men fantastiskt vacker butik.
Cesarsallad som var så mäktig att jag inte orkade äta upp hela!

Dottern shoppade lite på HM och jag köpte lite nytt te på NK som vi drack för en stund sedan. "Östermalmsblandning" tror jag den hette. Gott var det i alla fall.

Dessutom var vädret helt underbart ute. Hoppas ni haft en härlig helg alla. Nu börjar arbetsveckan igen och min bloggaktivitet kommer åter att bli lite låg.

KRAM!


fredag 18 januari 2013

Snart dags för slutredigering

Oj vad veckorna går fort! Jösses, jag hänger knappt med i svängarna och därmed blir bloggen dessvärre lite eftersatt. Jag jobbar på för fullt och på kvällarna sitter jag och rättar och planerar och dessemellan slumrar en stund på soffan eller slökollar på tv så jag får inte mycket tid över till blogg och annat.  Puh. Dygnet skulle gärna få ha några timmar till så skulle jag känna att jag hinner med allt. Nåja.

Jag ska snart ta itu med att redigera manus 2 efter lektörens tips och det börjar jag se fram emot. Jag har funderat mycket på det hon pekade på, och har klurat på hur jag ska få till vissa av bitarna. Nu börjar saker falla på plats i huvudet så snart är jag på G att jobba med manuset igen.

Att kasta sig direkt på manuset efter att ha fått lektörsutlåtandet är inte bra. I alla fall inte för mig, men jag tror att det gäller alla. Man är lite i affekt efter att ens "bebis" har fått kritik, och då är läget inte det bästa att sätta sig ner och försöka göra förbättringar. Jag menar, om ens barn skulle få kritik för något, hur reagerar man då? Man är ju ändå en lejonhona och försvarar sina barn mot yttre hot, och självklart gör man samma sak med sitt manus. Manuset har jag värkt och krystat fram under många, långa timmar. Naturligtvis försvarar jag det också. Ingen ska komma här och säga att det inte är bra. Man måste få tid att tänka efter och se saken från flera håll och upptäcka att det kanske är så att det inte är perfekt (klart det är... Egentligen!). Även om det svider så är det bättre att vänta ett tag och låta kritiken mogna inne i huvudet så man ser mycket klarare vad som ska göras och hur. Det vinner nog manuset på tror jag.

Nu börjar det som sagt snart bli dags. Jag har som mål att hinna redigera klart och skicka in manuset till förlag innan påsk. Det hoppas jag är ett ganska realistiskt mål.

Yay!

söndag 13 januari 2013

Är våren på gång?

Idag var vi på julgransplundring som ordnades av vår lokala Villaägarförening. Vi brukar vara på den varje år och det är ett mycket uppskattat nöje från sonens sida i alla fall. Vi brukar också tycka det är mysigt att gå dit och fika, prata med grannar, köpa lotter, kolla på trollkarlen som kommer varje år och vänta på tomtens ankomst i slutet. Så även i år. Men i år vann vi faktiskt på lotteriet. En ljusstake i glas med 2 lila ljus till. Ovanligt. Vi vinner aldrig på lotterier så chocken var stor när de sade vårt nummer. Sonen gick därifrån och var nöjd och glad med sin godispåse och pratade mycket om trollkarlens underhållning.

Det var verkligen ett ljuvligt väder idag. Kallt och soligt. På vägen till julgransplundringen kände vi att vi borde ha gått hemifrån tidigare så vi hade kunnat gå en promenad också. Nåja. Vi fick ju promenera dit och hem åtminstone.

Hemma städade vi ut resterna av julen, och nu när tulpanerna står på bordet så känns det verkligen som om våren är på väg. Särskilt när vädret var så fin idag och ljuset ute kändes så livgivande för själen. Hurra!
Man får vara glad för varje litet tecken på att våren kommer närmare för varje dag som går.


lördag 12 januari 2013

Härlig lördag

Idag har jag:

  • Städat undan julen (åtminstone en hel del, finns lite kvar till imorgon - måste ju ha något att göra då med)
  • Shoppat lite, bland annat ett bling-skal till min nya iPhone5
  • Kollat på en ny klocka (dock inte köpt någon)
  • Köpt tulpaner
  • Skjutsat dottern till sin pappa (hathathat på det)
  • Kollat resor till Spanien i sommar
  • Läst


Kort sagt en bra dag förutom att jag skjutsat gumman till sin pappa.
 Bättre blev den när vi käkade sushi till middag. Mums! Lax och avocado är mina favoriter. Sen fick jag bitarna med räkor från maken eftersom han inte gillar dem.

Nu har vi just ätit årets första semla (en smaklös sak från Hemköp) och kollar på Netflix. Kollar en film som heter The Last Legion med självaste COLIN FIRTH i. Dagen kan inte bli bättre än så.

Colin som romersk general. Ögongodis även om han inte är lika snygg i den här filmen som han brukar vara...
Hur har er dag varit?



Borde...

Hej, jag heter Nina och är godisberoende.

För 3 år sedan åt jag strikt LCHF, vilket var både bra och dåligt. Bra var att jag förlorade sockersuget och att jag slapp gasig mage. Jag gick inte ner så mycket i vikt, men min kropp blev ändå lite tightare och inte så "degig". Mindre bra var att min mage inte gillade den där HF-biten (high fat). Jag blev superförstoppad och fick galna magkramper innan det var dags för toabesök. Ibland fick jag så ont så jag satt på toa och kräktes. Då kände jag att jag måste sluta, det var inte värt det.

Numera försöker jag mer köra LC (lowcarb), men först ska vi äta bort allt gott som finns hemma som kan fresta mig. All julchoklad och sånt som finns hemma och  bara ber om att bli uppäten. Lika bra att få bort det innan jag sätter igång på riktigt med LC.

Men först skajagbara...
För den äkta data-/chokladnörden: tangentbord av choklad!
(Tur jag inte har ett tangentbord av choklad. Då skulle jag äta upp det och inte få något skrivet...)

fredag 11 januari 2013

Fredag!

Ljuvliga fredag. Jag är ledig och bara sitter i soffan och läser en bok och njuter. Ok, jag ser till att tvättmaskinen får göra det den är ägnad för också. Men annars tar jag det lugnt.

Jag bär fortfarande med mig den där härliga känslan från semestern på Teneriffa med sol och värme. Nu håller vi på att leta boende i södra Spanien i sommar så vi kan åka dit några veckor och njuta ännu mer. Tror vi kommer att behöva det efter den här våren. Jobbet kommer att bli tungt som det verkar, så jag kommer att vara rätt trött i juni när det äntligen blir sommarlov. Då ska det bli skönt med Spanien. Olé!

Måste få bjuda på lite fredagshumor: Sonen var jättesur häromdagen och hade skrivit en lapp till sin pappa där det står: Isak är på dåligt humör. Jag hittade den igår och hela kvällen skrattade vi gott åt den. Så härlig. Han är nästan alltid på strålande humör, så det blir extra roligt just därför.


onsdag 9 januari 2013

Min vardag

Jobb.
Jobb hemma.
Barn.
Familj.
Laga mat.
Disk.
Tvätt.

Just så glamouröst är mitt liv just nu. Tur jag är ledig på fredagar numera.

Imorgon torsdag. Sista arbetsdagen denna vecka. Skönt.

Nu: sova. Mer spännande inlägg kommer i morgon.

Håll ut!

måndag 7 januari 2013

Tankar kring lektörsutlåtandet

Jag fick en del att bita i när det gäller utlåtandet jag fick. Det jag skrev om igår med gestaltning och språk var bara två exempel av flera. Det borde jag ha förtydligat förstås. Nåja. Jag är nöjd ändå faktiskt.

Jag ser det så att varje punkt hon tar upp är en sak som kan förbättra mitt manus. Man blir ju så otroligt hemmablind för sin egen text och saker som i mitt huvud är helt självklara är inte det för läsarna. Därför är det så otroligt mycket värt att betala en slant för att någon duktig ska dissekera manuset och visa var det är otydligt, vad jag behöver ändra och förstärka. Jag fick massor med input som kommer att utveckla mitt manus till att bli jättebra. Viss kritik sved lite, men när det landat så kommer det kännas bra att jag fått det så jag får bli bättre. Även om man gärna tror det själv ibland, så är man inte proffs på att skriva, och all hjälp är därmed välkommen.

Nu ska jag låta manuset vila en stund innan jag tar tag i det och jobbar med det så det blir perfekt.

Och förresten: Det var Jenny Bäfving jag anlitade som lektör. Billigt, snabbt, lätt att kommunicera med på mail och så slutligen ett långt, tydligt utlåtande. Rekommenderas varmt!

söndag 6 januari 2013

Lektörsutlåtandet...

... kom nu idag på kvällen. Jag var jättenervös när jag öppnade det och läste snabbt igenom med stor spänning och med bultande hjärta. Ett 8-sidigt utlåtande som gav mig både glädje och skämskudde-känslor. Som tur är börjar hon med positiva ord:

... väldigt underhållande skriven ...
... kan konsten att att låta historien rulla på ...
... du hittat ett drivet sätt att växla mellan löpande text och dialog ...
... känns proffsigt skrivet...

Sedan kommer det. Det som hon pekar på att jag behöver förbättra. Gestalta personerna bättre och göra dem psykologiskt mer trovärdiga, och dessutom tänka på att jag kanske använder ett lite för modernt språk för att det ska vara 1700-tal... Ähum! Med blossande kinder får jag erkänna att jag missat det. Jag har försökt hålla språket "omodernt", men jag missar tydligen lite för mycket. *host*

Jaja. Nu vet jag vad jag ska jobba med hädanefter. Även om det svider lite så är det jättebra att få konstruktiv feedback på hur jag ska få manuset att wow:a förlagen.

För det kommer det att göra.

Nån gång...

Min testläsare gillar...

Fick mail häromdagen där min testläsare fick säga vad hon tyckte om mitt manus 2. Jag blir så himla glad! Det peppar verkligen att få höra att någon (förutom jag) gillar manuset och tror på det. Nu ska jag bara få min "dom" från lektören också... Gulp! Borde komma snart... *biter ner naglarna till nagelbanden*

Men strunt i det nu. Fram till dess lever jag på de här fina orden:

Jag älskar den!!
Du har fått fram en kanon bestseller här ju. 1700 talet lockar mer nu för mig. Så bra skriven med mycket händelser och den röda tråden fanns med. Jag grät vid två tillfällen, första gången när XXX och andra gången när XXX. Otroligt bra jobbat , skriv mer och mer och mer NU!!!! Du berör med din fina text.
Skicka in denna till förlagen och de kommer häpna av beundran över din skriv förmåga. 
 Lycka till med detta manus och de andra .....
Håll mig underrättad ang hur det går.
Jag vill ha ett signerat ex. ;))
Tack finaste A! Här är en blomma till dig för dina fina ord!!!


lördag 5 januari 2013

Slipping through my fingers

Har just sett Mamma Mia på tv, och den filmen är en underbar må-bra film som verkligen får mig att må just BRA! Jag älskar musiken i filmen. Fullkomligt ÄLSKAR, och jag minns när jag såg musikalen på Cirkus i Stockholm. Just den dagen var det en liten extra grej. De skulle sätta upp musikalen i Ryssland, så de ryska artisterna presenterades av självaste Björn och Benny. Ett häftigt minne.

En annan sak som är underbart med filmen är att se min husgud Colin. No further comments.

Den härligaste scenen i filmen är när mamman gör i ordning dottern till bröllopet och sjunger "Slipping through my fingers". Jag grinar som en jag-vet-inte-vad när jag ser den och hör låten. Den är så känslosam och texten är så himla vacker. Jag brukar också tänka på min dotter när hon var liten och gick till skolan med väskan i handen. Nu är hon inte så liten längre och jag känner mig så träffad av texten. Därför får den mig att gråta som ett barn. Varje gång. Även idag (passade på när maken var i köket och hämtade efterrätten).

Till dig goaste gumman! Den finaste dotter en mamma kan ha! 

Mamma Mia!

Colin Firth! Herregud! HERREGUD!
Mamma mia...

Namn på karaktärer

Sitter med en lista framför mig där jag skriver upp namn som var vanliga under den period jag ska förlägga min tredje bok kring. Ibland är namn så klockrena och dyker upp direkt i huvudet, men ibland är det svårare. Jag har flera karaktärer klara, men inte mina huvudpersoner. Jag vet inte riktigt vad de ska heta än... Det är lite som att få barn. Man måste lära känna karaktärerna först innan man kan namnge dem, för det kan visa sig vara helt fel namn som man först tänkt sig.

Ett angenämt problem dock.


fredag 4 januari 2013

Biblioteket

Blev en sväng till lilla, lokala bibblan med sonen idag. Han är i behov av nya böcker och jag var sugen på lite inspirationsböcker. Hittade inte så mycket dessvärre, men ett par st hittade jag ändå.

Gissa vilken tid mitt nästa manus ska utspela sig? Hehe...


God fredagsförmiddag

Fredag! Vad hände?! På måndag börjar jag jobba igen. Jösses vad två veckor går fort. Jag skulle gärna vilja ha jullov ända till sommarlovet. Hehe.

Nä, nu ska jag nog försöka vara lite nyttig. Tvätt ska hängas, diskmaskinen ska få lite att jobba med ... Såna där kuliga saker ni vet. Dessutom ska jag börja skriva synops för mitt tredje manus och fundera ut persongalleri, platser osv. DET är härligt däremot! Känns helt underbart att få börja på ny kula och jobba med manus igen. Jag har saknat det lite under julen, och igår läste jag lite snabbt igenom mitt förra manus och häpnar över hur bra det faktiskt är.

Jodå, ödmjukhet är mitt mellannamn...

torsdag 3 januari 2013

Kläderna från Downton Abbey på Hallwylska

Alltså vilka kläder! Jag dör! Jag tog en massa andra bilder på inredning och annat, och dessutom köpte jag två böcker om kläder och om hur man åt för 100 år sedan. Vi kan väl kalla det research...?! Fick massor av idéer och inspiration inför mitt nästa skrivprojekt. Det kommer nog bli några besök framgent på Hallwylska tror jag...

Om ni också vill dit och se kläderna från Downton Abbey (plus många andra kläder), bege er dit innan 20/1! SÅ värt besöket.