lördag 30 juni 2012

Parallellskriver

Jag skriver på mitt 1700-talsmanus för brinnande livet (1455 ord idag), men samtidigt har jag skakat liv i mitt gamla ungdomsfantasymanus. Satt och läste början på det idag och skapade ett nytt dokument där jag ska skriva om det. Början är jättetrist och jag har kommit på en helt annan början som är mer spännande. Det är så roligt att få lära känna mina karaktärer igen, men jag hittar så mycket i det manuset som inte håller, så jag måste ändra massor. Bland annat ska jag ändra plats och namn på personerna eftersom jag inser att det inte fungerar särskilt bra med den plats och de namn jag valde först. Nu ska jag fundera ut nya namn till mina personer. Inte helt enkelt, men det brukar alltid komma till en som en blixt från klar himmel.

Hur gör ni när ni namnger era karaktärer? Funderar ni ett tag, kollar i almanackor eller kommer namnen bara till er sådär hux flux?

fredag 29 juni 2012

Två tegelstensromaner

Jag har (efter många om och men) läst ut två tegelstenar; Shantaram av Gregory David Roberts och Fågeln som vrider upp världen av Haruki Murakami. Jag börjar med Shantaram.

Shantaram är en bok som jag hört massor om och glad i hågen satte jag tänderna i den. Första halvan (av ca 940 sidor) läste jag på nolltid eftersom den var oerhört spännande och målande och berättade mycket om Indien och indierna. Men sedan spårade den ur. Huvudpersonen hamnade i fängelse, kom i kontakt med maffian och hamnade i ändlösa filosofiska diskussioner. Sedan blev det resor till än det ena, än det andra landet för maffians räkning, och det radades upp massor med detaljerade beskrivningar av vapen, passtillverkning (falsk) osv som tråkar ut mig oerhört. Boken hade vunnit på att halveras, då hade den gett betydligt mer trevlig eftersmak än vad den gjorde nu. Nu känner jag bara att det var skönt att ha läst klart den så jag kan lägga den åt sidan.

Haruki Murakami är en författare som jag hört mycket om och blev glad när dottern gav mig den här boken i julklapp. Hennes kompis är halvjapanska och hade rekommenderat dottern att köpa den till mig eftersom hon gillade boken. Den är också väldigt tjock (ca 740 sidor), men om böcker är bra spelar sidorna ingen roll. Det här var en bok som jag är väldigt kluven till. Jag vet inte om en är bra eller inte. Jag gillar Murakamis språk, men det blev lite för mycket ibland. Även alla konstiga händelser huvudkaraktären var med om i boken blev lite väl märkliga ibland, och några saker som hände fick jag inte riktigt ihop. Den var dock ganska bra ändå, och jag är lite nyfiken på att läsa mer av Murakami.

Nu blir det kortare böcker resten av sommaren.

torsdag 28 juni 2012

2053 ord på 2,5 timme!

Herregud vilket flow jag hade i morse! Sedan tog det fina vädret över så sonen och jag har varit utomhus större delen av dagen.

Nu ska vi se om jag orkar skriva något ord till innan jag kan "call it a day".

Pannkakor till lunch

Jajamen. Jag kunde inte hålla mig! Det blev amerikanska pankisar med lönnsirap och en klick grädde.

Hej kolhydrat-chock!

Hur mycket har jag kvar?

Det undrade Lovable/Helena i en kommentar på det här inlägget. Det var faktiskt en bra fråga. Jag skriver ofta bara rakt av utan att tänka allt för mycket på slutet. Jag bara "följer med". Självklart vet jag hur det ska sluta och jag vet (oftast) hur vägen dit ska se ut. Men ofta så bjuder mina karaktärer på lite andra resor och händelser än jag tänkt från början, så jag vet inte till hundra procent hur resan mot slutet ska se ut.

Jag har nu skrivit lite drygt 200 sidor, och grovt uppskattat har jag kanske ca 75-100 sidor kvar, lite beroende på vad som händer under tiden.

Jag hade ju tänkt att jag skulle hinna skriva klart manuset innan sommarlovet är slut. HA. HA. HA. Om jag har 100 sidor kvar att skriva och det återstår ca 50 dagar av sommarlovet så innebär det 2 sidor om dagen. Det skulle kunna funka om jag inte vore på resande fot väldigt mycket i juli. Nåja. Jag gör det jag hinner och förhoppningsvis hinner jag. Jag får väl jobba lite hårdare innan vi åker iväg så jag kompenserar min bortavaro från datorn och manuset i juli.

Bäst att sätta igång nu då i stället för att sitta här och blogga... Marsch pannkaka!
Oj vad sugen jag blev på pannkakor nu. Får nog bli det till middag idag...
Men sluta svamla om pannkakor nu. Tillbaka till manuset!
Ja, jag ska...


Jag är fortfarande sugen på pannkakor.........

Mina nya böcker

Här är innehållet i mitt bokpaket som jag hämtade ut igår. Härlig sommarläsning att se fram emot och jag har redan börjat med två av dem. Amandas bok "Jag väntar under mossan" läser jag i soffan och Pernillas "Alltid du" i sängen.

Vad vore livet utan böcker? Platt intet.

tisdag 26 juni 2012

Jag har sommarlov...

Därför är det lite stiltje på bloggen. Jag har egentligen väldigt mycket datorfri tid numera, och då passar jag på att städa/röja/rensa i förråd och kontor, leker och spelar spel med min son och jag passar på att läsa mycket. Underbart! Imorgon ska jag gå och hämta ut ett bokpaket från adlibris som jag längtat jättemycket efter. Ska visa imorgon när jag hämtat ut paketet vilka böcker jag köpt som jag ska frossa i under sommaren.

Nu fortsätter jag min internet-vila och tar min bok och lägger mig och läser vidare.

måndag 25 juni 2012

Sidan 200...

And counting. Heja mig!

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!

Hoppas ni alla får en härlig dag! Vi är nu på väg till vänner för lite fika.

Tur man inte bantar!

torsdag 21 juni 2012

Aldrig är man nöjd...

Det har regnat så mycket i Stockholm att det är regnrekord; då klagar vi över regnet.
Idag är det soligt och varmt; då klagar vi på att det är för varmt.

Blir vi någonsin nöjda eller är det vår natur att klaga på allt?
Nu ska jag ut i solen och njuta svettas.

Puh.

onsdag 20 juni 2012

2454 ord idag.

Känner mig riktigt nöjd med dagens arbete. Fick ett bra flöde idag när en bra intrig uppenbarade sig för mig, så det var bara att skriva på. Härligt. Det är verkligen häftigt när händelser bara uppenbarar sig så där plötsligt och då är det ju så självklart allting. Det är bara att "go with the flow". Det har jag verkligen gjort idag, och nu är det dags att krypa ner i nybäddad säng och läsa en stund.

God natt och på återhörande imorgon.

Avbrott i skrivandet

Sonen ska ha teaterföreställning.

Lite morgonskrivning

Kaffekoppen laddad, X-boxen igång med sonen framför, dottern sover, maken på jobbet. NU ska jag skriva.

tisdag 19 juni 2012

Ljuvlig middag!

Maken och kidsen gillar inte räkor (hur kan man inte gilla räkor liksom) och när maken skulle ut med jobbet så passar jag på att äta räkor. Det blev en god räksallad till middag, och till efterrätt åt vi jordgubbar med grädde. Nu är jag proppmätt! Tur jag inte behöver göra något ansträngande ikväll.

Snörvel, snörvel...

Sonen hostar slemhosta och jag är snorig. Sjukstuga light här i Enskede alltså. Suck.

Men solen skiner idag hörrni. DET är ju något att glädjas åt efter allt regnande. Regnrekord i Stockholm, jotack, det har liksom märkts. Nu tycker jag det räcker. Nu vill jag ha sol och värme. Pretty please?

måndag 18 juni 2012

Nä...

Inga ord blev skrivna idag. Fy skäms på mig. Men jag får väl skylla på förklara det med extrem trötthet som övertagit min kropp nu när jag äntligen har sommarlov. Nu kan jag slappna av och då kommer letargin med stort L inrullande som en våg och sköljer över mig. Jag sover middag på soffan (medan sonen leker på bredvid mig) och dricker kopp efter kopp med kaffe för att hålla mig vaken. Men förhoppningsvis sjunker vågen undan snart så jag kan bli människa igen, för jag har mycket att göra. Dels bli klar med manuset och dels måste huset få sig en omgång med 1) rensning av prylar 2) målning av fönster.

Fast å andra sidan är det väldigt skönt att sova middag på soffan...

Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg


Jag hade ju förmånen att få träffa den vackra kvinnan Åsa när hon var i Farsta och signerade sin bok som jag längtat jättemycket efter. Pga livet så har jag inte hunnit läsa ut den förrän idag. Jag öppnade boken direkt när jag kom hem och fastnade direkt för de tre kvinnorna Susanne, Rebecka och Maggan. Jag har läst lite då och då, och faktum är att jag därmed har kunnat suga på karamellen lite längre. Idag läste jag ut den, och min första reaktion var: nejmen vaffan... Redan slut?

Handling (snodd från adlibris.se):
Det tillhörde ovanligheterna att en död kvinna låg utanför entrén till Åhléns, men Sonja Gustavsson hade aldrig varit en särskilt vanlig kvinna. Hon hade inte planerat att dö mitt i Farsta centrum, men om hon vetat att det var där det skulle ske hade hon inte haft något emot det.

Däremot hade hon planerat allt för sina väninnor, Maggan, Rebecka och Susanne, som chockas rejält av hennes testamente. De får dela på allt, alla miljoner och alla spännande investeringar. Men först måste de uppfylla vissa villkor. Vill de och kan de göra Sonja till viljes?

Sonjas sista vilja är en riktig bladvändare. Tre vanliga tjejer i femtioårsåldern rycks upp från sina liv och tvingas börja om på nytt under mycket ovanliga omständigheter. Vi följer dem andlöst vare sig det handlar om heta kärleksaffärer i Paris, jobbiga exmakar i Stockholm eller gulliga barnbarn i Östersund.

Mitt omdöme:
Vilken må-bra-bok! Mycket dialog, men det gillar jag. För genom dialogen avslöjar väninnorna sina tankar och funderingar för varandra och det funkar klockrent.

Jag vet inte vad som hände med mig när jag läste boken, men något väcktes i mig och jag har börjat omvärdera saker i mitt liv; vad är viktigt och vad är mindre viktigt, vem är viktig i mitt liv och att jag förhoppningsvis kan hitta MIG. Bara det är ju positivt, men jag tror att det är för att jag identifierar mig lite med Maggan...

Sammanfattningsvis kan jag bara säga att den här boken är LJUVLIG! Det är tårar (jodå, lite tårar kom allt i slutet), det är glädje, det är värme, det är hetta, det är irritation över missförstånd mellan karaktärerna men framför allt lycka. Det här är en riktig feelgood-bok. Köp den i sommar, ligg i hängmattan med ett glas bubbel, skicka bort barnen och maken/sambon och njut av en härlig varm känsla när ni läser den.

Betyg: 5 av 5

söndag 17 juni 2012

God morgon

När man vaknar och känner att jag längtar efter att få skriva, då är det en GOD morgon. Då kan inte ens höstvädret utanför få mig att tycka att det är en o-god dag.

Ligger kvar i sängen och morgnar mig, men nu är det dags för dusch och sedan dagens första kopp kaffe tillsammans med datorn i knät.

Det är du och jag idag datorn, du och jag.

lördag 16 juni 2012

Skriver

Just saying. Sidan 183 idag and counting.

fredag 15 juni 2012

Min deadline

Jag vill också ha en förläggare som sätter deadlines för mig. Men för att nå dit så måste jag ju förstås ha ett manus att presentera. Ett nytt manus, that is. Det första manuset är det uppenbarligen inget förlag som vill ha, så jag jobbar vidare på det nya. Mitt mål är att ha en förläggare som ska ge ut min bok, som flåsar mig i nacken, som har möten med mig och pekar på det jag ska ändra och som pressar mig att skriva snabbt. Det vill jag ha. Tills dess får jag vara min egen förläggare. Jag är inte så hård mot mig själv kanske, men jag ska jobba på det också.

Nu ska jag verkligen försöka skriva lite varje dag så jag kan bli klar. Jag har satt en deadline för mig själv att bli klar med manuset innan sommarlovet är över. Jag har skrivit drygt 53 000 ord, så jag är på G. Hoppas jag klarar det. Jag vill tro på att jag gör det, så snälla peppa mig lite då och då så jag känner lite stöd och jobbar bättre.

Såja. Nu har jag fått ur mig det. Nu ska jag skriva lite till.
À tout à l'heure!

Sommarlov!!!!

Äntligen har vi sommarlov. Jag jobbade sista dagen igår och efter jobbet åkte jag och mitt arbetslag ut till en park och åt ost och kex och drack vin. Sedan till en bar och drack varsin mojito och firade att sommaren är här. Jättemysigt.

Idag var vi med sonens förskola till en parklek där de har lite djur och en stor lekpark. De hade kaffe och bulle med sig och så fick vi grilla korv. Det var sista dagen sonen var med sin förskoleklass och sista gången vi träffade kompisarna, föräldrarna och pedagogerna. Det blev lite känslosamt när vi sade hejdå. Nu går även han vidare till en ny fas i livet och det känns konstigt att han redan är så stor.

Vi firade hans sista dagisdag med ett besök på MAX hamburgare. Han fick välja helt själv och det var tydligen hamburgare han ville ha helst just idag. Hihi. Jag försöker ju äta kolhydratreducerad mat (även om jag inte är så jätteduktig på det till helgerna, så åker både glass och godis ner... *hosthost*), och fördelen med MAX är att de har både ett GI-mål och till och med ett LCHF-mål.

Sedan var vi en sväng till Blomsterlandet och handlade en massa fina blommor.
Nu ska jag försöka vara duktig och skriva några ord. Ska försöka göra klart manuset under sommaren!

torsdag 14 juni 2012

Sista arbetsdagen!

Om 8 timmar har jag sommarlov! Just saying.

tisdag 12 juni 2012

Skolavslutning och skrivande


Den absolut vackraste sommarpsalmen; En vänlig grönskas rika dräkt.

Idag slutade dottern nian, och det blev tårfyllt, vackert och stämningsfullt. Precis som jag hoppades. Efter avslutningen i kyrkan (med en väldigt rolig och modern präst) gick barnen vidare till en avslutande lärarlunch. Extra tårfyllt blev det sedan för dottern och hennes klasskamrater när de skulle skiljas åt efter lärarlunchen. Men i kväll träffas de hela klassen hemma hos en av kompisarna och myser och pratar. Säkert kommer en och annan tår då med. Nu går hon snart in i en ny fas i livet, och det är ju så det ska vara, även om det kommer att smärta henne ett tag.

Vi gick ut hela familjen och käkade på restaurang för att fira "grundenten" för henne. Mysigt. Nu sitter jag och skriver lite mer på mitt 1700-talsmanus och det går jättebra. Jag önskar jag slapp gå till jobbet så jag kan sitta och skriva i stället. Nu är det dags att avsluta skrivandet för idag och gå till sängs så jag orkar med sista dagarna på jobbet.

måndag 11 juni 2012

The final countdown

I morgon har dottern skolavslutning. Hon slutar nian, viket förstås kommer medföra många tårar. Hon har verkligen gått i en jättefin klass med en hög underbara ungdomar som nu ska ut och prova sina vingar på andra ställen. Dottern kommer att gå kvar på den skolan hon går nu tillsammans med några av hennes klasskamrater, men de flesta går till andra gymnasier, viket medför att klassen splittras. Så tråkigt verkligen, men det är ju en del av livet. Jag ska vara med under avslutningen och troligtvis kommer jag att fälla en och annan tår, blödig som jag är. Särskilt när man sjunger "Den blomstertid nu kommer". Den kan jag aldrig sjunga i sin helhet eftersom jag bölar ...

Dessutom börjar det dra ihop sig för sommarlov för mig. Jag har in sista arbetsdag på torsdag. Sonens sista dag på dagis är på fredag och då ska de ut på utflykt tillsammans med föräldrarna och förskolepersonalen. De kommer förhoppningsvis bli roligt. Både maken och jag ska vara med.

Nu är det inte många dagar kvar innan det är efterlängtat sommarlov för oss alla (utom maken som jobbar några veckor till). Nu räknar vi ner de sista dagarna. Tjoho!

söndag 10 juni 2012

51 000 ord and counting...

Jag har jobbat på lite i helgen med manuset, men inte hunnit så mycket som jag vill. Vi jobbar på i trädgården för att få den i ordning till sommaren, och nu är det slutspurten för barnen. Dottern slutar nian på tisdag och sonen går sin sista dag på dagis på fredag. Själv laddar jag upp för de sista dagarna på jobbet innan sommarlovet. Betyg ska sättas, papper ska ordnas, planer för hösten ska göras... Ja, lite så. Eller snarare mycket så. Så blir det lite afterwork med arbetslaget på torsdag för att fira sommarlovet. Skönt ska det bli. Då kanske jag hinner skriva lite mer. Jag hoppas det i alla fall, för jag vill bli klar med manuset så jag kan redigera och skicka in till förlag och hoppas på att det här manuset har mer tur än det "gamla".

För att tänka på annat än betyg och stress så kommer här lite ljuvlig musik av Stefan Nilsson, en otroligt begåvad kompositör. Så vacker musik så det gör ont i hjärtat. Skönt att koppla av till. Lyssna och njut.

Dagens vintagebild

Jag är ju galen i vintage, och vill därför dela med mig av lite fina vintagebilder. Här är dagens fina:

lördag 9 juni 2012

Quote for writers

Lånat från twitter: @Quotes4Writers.

Ok. Bäst att göra som mitt skrivande vill då. I will do you on the couch, ok?

onsdag 6 juni 2012

Varför firas nationaldagen?

Det är uppenbarligen få som vet varför vi firar vår nationaldag. Det tycker jag är tråkigt. Se bara på amerikanerna, de vet exakt varför de firar fjärde juli. Jag tror också att norrmännen är mer bevandrade i sin historia också för att kunna varför de firar "syttende mai". Varför har vi så dålig kunskap om vår egen historia? Jag som historieintresserad tycker att det är viktigt att vi har kunskap om vår historia för att kunna förstå vår nutid.

För de som inte vet så firar vi svenska nationaldagen av två anledningar:
1. Gustav Vasa valdes till kung den 6 juni 1523.
2. 1809 års regeringsform antogs den 6 juni (nuvarande regeringsform antogs 6 juni 1974).

Hittade en intressant länk på Twitter där man intervjuar politiker om deras kunskaper om varför vi firar vår nationaldag. Ganska tragisk läsning tycker jag. Vi måste bli bättre på att undervisa i skolan varför vi firar vår nationaldag, det tycker jag hör till allmänbildningen.

Temperaturskillnad?

Dottern är i Budapest på skolresa. Vädret verkar vara en aning bättre där än här... Suck. Blir inte alls sugen på att resa nu. Inte. Alls.

tisdag 5 juni 2012

Studentdag

Idag har våra treor tagit studenten, och det var så fint och stämningsfullt. Först blev de fotograferade utomhus eftersom vädret var strålande just då. Sedan en sväng till klassrummet för fika, och då fick även vi lärare presenter och blommor av eleverna. Det var en del tårar som kom från både lärare och elever...

Godis från eleverna! Mums!
Ljuvliga blommor!
Så var det studentlunch och utspring. Vilken nostalgi som flödade när man såg alla lyckliga studenter och jag mindes min egen student för 27 år sedan. Det känns som igår...

Tårta från studentlunchen 

Nu sitter jag hemma i soffan och vilar fötterna. Vilken dag, och än är den inte slut.

måndag 4 juni 2012

Kärleksfilmer

Tänk vad man kan hitta på Ica Maxi! Love i kubik. I'm in heaven!

Det perfekta huset

Maken och jag är i husbytartankar. Vi gillar huset vi bor i nu eftersom det ligger bra till (nära stan) och vi har bra grannar osv. MEN! Vi bor ca 100 m från Nynäsvägen som är en starkt trafikerad väg. Det bullrar och det värsta av allt är att det blir väldigt mycket sot och andra partiklar från däck och asfalt som lägger sig på allt. Huset måste (helst) tvättas varje år eftersom det blir sotigt. Och när man ser det så undrar man ju hur nyttigt det är egentligen att äta frukten och grönsakerna man odlar i trägården... För att inte tala om hur onyttigt det är att andas in luften!

Därför sitter vi och tittar på andra husalternativ, och det är inte lätt. Igår var vi och tittade på ett par hus norr om stan, och ena huset var kanonfint men då får vi pendla till jobbet en timme enkel väg, och det är lite för mycket. Det andra låg bättre, men det var i sämre skick. Både maken och jag satt igår och tittade på hus, men kunde inte hitta något som passade in på alla våra kriterier. Svårt! Det lär bli bättre till hösten hoppas vi.

Fram till dess kan vi drömma om det HÄR huset...

lördag 2 juni 2012

Vad är väl en bal på slottet ...?

Det här är humor i min smak! Hahaha!

Manusstrukturen

God morgon på er. Hoppas alla sovit gott. Det gjorde jag ända till kl 7.20 då sonen vaknade.

Idag är det riktigt busväder ute. 5 plusgrader (!), surregn och blåst. Rena höstkänslan. Burr. Tur jag ska vara inne hela dagen och bara ta det lugnt. Det lär bli lite skrivande idag, eller snarare att jag ska strukturera klart mitt manus innan jag fortsätter och skriver lite mer. Det känns skönt att få en överskådlig struktur över manuset, och få fatt i de lösa trådarna och synliggöra dem så jag inte glömmer bort dem.

Hur gör jag den här strukturen då? Jo, jag gör ett exceldokument som jag delar in i 7 kolumner; Plats, Huvudpersoner, Tidsperiod, Kapitel, Innehåll, Sidantal och slutligen Saker att kolla upp. Sedan gör jag en vågrät kolumn för varje kapitel och skriver in var personerna befinner sig, vad som händer, vilka som är med, någon tråd som är lös eller något annat jag måste kolla, hur många sidor kapitlet är och i vilken tidsperiod de befinner sig. Då blir det genast mycket lättare att hålla koll. Dessutom färgkodar jag plats och tidsperiod eftersom de befinner sig på olika platser, och dessutom sträcker sig handlingen över några år, så det blir enklare att se överskådligt var de befinner sig i plats och tid.
Översikt med färgkodning

Detalj

Mitt förra manus hade jag ingen struktur alls när jag skrev, utan jag skrev upp saker på lappar och ett lösblad. Jag kände att jag inte fick ihop det ordentligt på det här sättet, så nu har jag kommit på ett sätt som förhoppningsvis ska fungera. Jag får prova mig fram helt enkelt. Funkar det inte får jag hitta på något annat.